PRVA POKRIVENA NAČELNICA U TURSKOJ Fatma Toru: Često sam bila na meti kritika zbog marame

KONYA – Prema rezultatima lokalnih izbora u Turskoj na mjesto načelnika u općini Meram u Konyi sa najviše osvojenih glasova izabrana je Fatma Toru koja je time postala i prva pokrivena načelnica jedne općine u Turskoj u njenoj historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Novoizabrana načelnica Toru je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) izjavila da je zbog vjerkog načina oblačenja u prošlosti doživjela mnoge neugodnosti i verbalne napade.

“Zbog marame koju nosim u prošlosti sam doživjela mnoge neugodnosti tokom svoga obrazovanja, ali i tokom rada u javnim ustanovama. Nakon što sam završila univerzitet zaposlila sam se u javnom ustanovi u Konyji gdje sam nerijetko bila meta kritika samo zbog moga načina odijevanja”, rekla je ona.

Ipak, nakon što je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) ukinula zabranu nošenja marame u javnim ustanovama, Toru je odlučila da se kandiduje za načelnicu općine Meram u Konyi.

Na nedavno održanim lokalnim izborima, ona je osvojila više od 136 hiljade glasova od ukupno 193 hiljade moguć i tako postala prva pokrivena načelnica ne samo te općine nego i prva pokrivena načelnica općine u historiji Turske.

“Ranije su postojali ozbiljni problemi za osobe koje žele da nose maramu i da praktikuju vjerska pravila. Samo zbog toga što nosim maramu tada sam morala podnijeti ostavku na radnom mjestu. Porodica je željela da nastavim raditi, ali na radnom mjestu su vršili pritisak na mene da skinem maramu ako želim nastaviti raditi. Bila sam zaista pod velikim pritiskom u takvom ambijentu. Na kraju sam donijela odluku da odem sa tog radnog mjesta jer sam se pomirila sa sudbinom da je Bog svemogući i da će mi pomoći”, ispričala je ona.

Dodaje kako je ranije bilo nemoguće čak i pomisliti da pokrivena osoba postane načelnica jedne općine u Turskoj.

“Godinama smo bili pod pritiskom samo zbog vjerskog načina života. U javnim ustanovama su nas pokrivene smatrali drugačijima. Tada nismo mogli ni zamisliti da bude izabrana pokrivena načelnica. Samo smo mislili kako da završimo fakultet i da nekako ostanemo na radnom mjestu. Ali AKP je omogućio da i pokrivene žene aktivno učestvuju u javnom životu. Dobile smo veće samopouzdanje i hrabrost da i mi doprinesemo napretku društva i države”, kazala je Toru za AA.

Toru je rođena 1972. godine u Konyji gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Nakon toga je 1994. godine na Univerzitetu Selcuk u Konyji diplomirala na Arhitektonskom fakultetu. Udata je i majka dvoje djece

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO