Projekat zaštite i uređenja Plavskog jezera: Nema vremena za čekanje

PLAV – Prilikom nedavne posjete potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Rafeta Husovića, koji je razgovarao sa predsjednikom opštine Plav Orhanom Šahmanovićem o mogućnostima podrške Vlade u realizaciji razvojnih i infrastrukturnih projekata kroz planirani budžet za 2014. godinu, posebno je razmotren problem zaštite i uređenja Plavskog jezera.

2013 10 10 CGO T STR xx V01 Z PL jezero 300x168 Projekat zaštite i uređenja Plavskog jezera: Nema vremena za čekanje
plavsko jezero

– Informisao sam potpredsjednika Husovića o ovom problemu i naglasio da Plavsko jezero predstavlja turističku razvojnu šansu opštine i cijele regije, te da je neophodno početi revitalizaciju Plavskog jezera. Projekat zaštite jezera predstavlja osnovu za budući turistički, privredni i svaki drugi razvoj ovog kraja, ali i šansu da se ona na najbolji način valorizuje. U tom pravcu izvršen je batimetrijski premjer akvatorija Plavskog jezera i geodetsko snimanje obalnog područja. Hitno sprovođenje projekta sanacije i zaštite Plavskog jezera obaveza je prije svega
opštine Plav, Zavoda za zaštitu prirode i drugih nadležnih organa Vlade Crne Gore –  kazao je predsjednik Šahmanović misleći da za ovaj projekat više nema vremena za čekanje, jer se radi o zaštiti i očuvanju jednog od najvećih prirodnih bisera naše države.

Plavsko jezero je, kako on kaže, najveće glečersko jezero u bivšoj Jugoslaviji i kao takvo ga treba sačuvati. Jezeru sve više prijeti opasnost od mulja i pijeska iz bujičnih tokova i rijeke Ljuče, što se može vidjeti golim okom. Naime, na zapadnoj strani jezera, nedaleko od eko-naselja „Akva“, u ljetnjem periodu kada je vodostaj jezera najniži, može se vidjeti   „parcela od pijeska“ površine nekoliko ari, koja se sastavila sa poluostrvom na jezeru i takoreći prepolovila Plavsko jezero. Pema tvrdnjama eksperata površina Plavskog jezera smanjena je deset odsto posljednjih 40 godina, a za l7 odsto manja je i zapremina jezera.

R.Gruda

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO