Privedeno 11 osoba zbog sumnje da su povezani sa nestankom malezijskog aviona

Sudbina potrage za malezijskim avionom, koji je nestao prije skoro dva mjeseca, biće utvrđena na sastanku u glavnom gradu Australije Canberri.
Delegacije na nivou ministara iz Malezije, Australije i Kine sastale su se u Canberri, gdje sagledavaju informacije sa kojima raspolažu.

Ministar prometa Malezije je izjavio da, uprkos velikim preprekama koje stoje ispred njih, neće odustati od traganja za avionom.

Iako je do sada pretražena površina okeana od oko 5 miliona kvadratnih kilometara, nije pronađen ni najmanji dio aviona. Navodi se da bi se mogla donijeti odluka o proširenju područja koje se pretražuje ispod površine mora.

Međutim, tehnički problemi ometaju aktivnosti traganja. Sonarni uređaj koji su ustupile Sjedinjene Američke Države može se spustiti najdublje do 4.500 metara. Kako se navodi, novo područje koje se namjerava pretražiti su dubine do kojih se nije sišlo nikad ranije.

Stručnjaci su izjavili da bi aktivnosti traganja mogle trajati i godinu dana.

U međuvremenu, britanski dnevni list Daily Mail je ustvrdio da je u Maleziji privedeno 11 osoba povezanih sa El Kaidom, vezano za nestanak aviona.

Rečeno je da su neki od pritvorenih priznali da su pripremali teroristički čin u Maleziji, ali da su odbacili optužbe oko povezanosti sa nestankom aviona.

Zet Osame bin Ladena, jedan od privedenih osoba, izjavio je kako je za vrijeme obuke u kampu u Afganistanu dobio instrukcije da Malezijcima da “cipele bombu”.

S druge strane, pitanje o misterioznom teretu u avionu još uvijek nije rasvijetljeno. Saopšteno je da je avion prevozio mangan i baterije od litijuma. Međutim, navodi se kako se u avionu nalazio i neprijavljeni teret težak 2.400 tona.

Zvaničnici su izjavili da neće komentirati to pitanje, obzirom da istraga još uvijek traje.

Sandžakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO