Prevara – Tvrdnje protiv turskog premijera temelje se na falsificiranoj fotografiji, iz 2011. godine

Fotografiju koja se pojavila u pojedinim turskim medijima, kao dokaz da je Erdogan boravio u supermarketu, gdje je navodno ošamario jednog od demonstranata iz Manisi, zapravo je snimio dopisnik Anadolu Agency i to 2011. godine.

Nakon tvrdnji da je turski premijer Recep Tayyip Erdogan udario čovjeka u prodavnici blizu rudnika u Somi, u medijima je počela kružiti fotografija na kojoj se premijer navodno skriva u prodavnici, što je, kako se može vidjeti, netačno.

Fotografiju koja se pojavila i u nekim ranijim novinskim izdanjima snimio je Kayhan Ozer, dopisnik Anadolu Agency, 20. februara 2011. godine. Na fotografiji se može vidjeti premijer Erdogan, kako sjedi na plastičnoj stolici u supermarketu u Istanbulu, razgovarajući na telefon.

Ista fotografija je dobila i nagradu Vakifbank-TFMD Press Photo Awards za 2011. godinu.

Huseyin Čelik, glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), uputio je kritike zbog načina na koji su pojedini mediji koristili ovu fotografiju, smatrajući je navodnim dokazom da se Erdogan sklonio u supermarketu.

“Riječ je u pukoj tvrdnji. Neko odjednom nešto ustvrdi i počne sam u to vjerovati. Vjerujete osobi koju je navodno premijer ošamario, a ne vjerujete ljudima koji su oko njega i samom premijeru,” kazao je Čelik.

Erdogan je optužen da je umiješan u metež koji je nastao dok su on i njegova pratnja boravili u jednom supermarketu u Somi, gradiću na zapadnoj dijelu Turske, gdje je u tragičnoj nesreći stradalo blizu 300 rudara.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO