Presuda zločincu Šešelju odložena na neodređeno vrijeme

 

Presuda zločincu Šešelju odložena na neodređeno vrijeme

Tribunal u Hagu je danas na neodređeno vrijeme odložio izricanje presude zločincu  Vojislavu Šešelju, koja je trebalo da bude izrečena 30. oktobra.

Presuda Šešelju odložena je, kako piše u odluci predsjedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti), zbog toga što je iz raspravnog vijeća, zbog moguće pristrasnosti, krajem avgusta, na zahtijev odbrane, izuzet sudija Frederik Harhof (Harhoff).

Budući da su tužilaštvo i ostale sudije – koje su se protivile izuzeću Harhofa – zatražile da ta odluka bude preispitana, što je odložilo imenovanje novog sudije, predsjedavajući Antoneti ocijenio je da izricanje presude u ranije zakazanom roku nije moguće dok se to pitanje ne riješi, prenosi agencija Beta.

Posebno vijeće Tribunala utvrdilo je krajem avgusta, usvojivši Šešeljev zahtijev za izuzeće, da je sudija Harhof pismom prijateljima, objavljenom u danskoj štampi, u kojem je kritikovao posljednje oslobađajuće presude Tribunala, “pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda”.

– Neprihvatljiva predstava o pristrasnosti postoji. Zbog toga, većina je utvrdila da je pretpostavka nepristrasnosti suzbijena. Shodno tome, većina je našla da je optužba o pristrasnosti sudije Harhofa utemeljena – odlučilo je to vijeće.

izvor:Avaz.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO