PREPORUKA: Krenite u šetnju Marsom pomoću interaktivne panorame

Da li ste se ikad pitali kako bi izgledala šetnja Marsom? Zahvaljujući fotografu Endruu Bodrovu, koji je napravio interaktivnu sliku Marsa, to je sada moguće.

http://www.360cities.net/image/mars-gigapixel-panorama-curiosity-solar-days-136-149#-96.25,0.09,15.0

mars

 

Bodrov je ovaj projekat pravio dve nedelje, uz pomoć dve kamere sa Kjuriositija, vozila koje je NASA poslala da ispituje Mars.

Naime, Bodrov je iskoristio 407 fotografija koje su snimljene na pomenutoj planeti, te ih je ukomponovao u interaktivnu fotografiju koju možete okretati za 360 stepeni.

 

– Kamera ima samo dva megapiksela, što po današnjim merilima i nije mnogo. Naravno, prebacivanje ovih elektronskih komponenti od Zemlje do Marsa nije lako, a da bi preživele radijaciju i druge opasnosti morali su da koriste kamere koji nisu baš s polica prodavnica – kaže Bodrov.

– Ovaj projekat služi da bi se ljudima približila slika o našeg kosmosa, ali i da bi se radila istraživanja – kažu u Nasi.

 

Povratak Kjuriositija posle kvara

Rover “Kjuriositi”, koji vrši istraživanja na Marsu, vraća se u normalu posle kompjuterskog problema zbog koga su njegove aktivnosti bile ograničene, saopštila je NASA.

Američka svemirska agencija je rekla da je rover veličine prosečnog automobila proteklog vikenda izašao iz “bezbednog načina rada” u kome su obustavljene sve istraživačke aktivnosti, ali se ne gubi kontakt sa Zemljom.

“Kjuriositi” se sada sprema za nastavak naučnih eksperimenata -možda sledeće nedelje.

Inženjeri još ne znaju da šta je izazvalo tehnički problem sa memorijom “Kjuriositija”, navodi AP.

U trenutku nastanka problema rover se nalazio usred analiziranja manje količine izmrvljene stene posle prvog bušenja tla na Marsu.

“Kjuriositi” radi polako od kada je prošle godine sleteo na jedan stari krater blizu ekvatora na Marsu. Naučnici i dalje planiraju da narede roveru da ode do planine koja se nalazi u središtu kratera. To putovanje bi trebalo da traje najmanje devet meseci.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO