Poverenik za informacije od javnog značaja: Gde su pare od male Tijane!?

Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ moraće da otkrije šta se dogodilo sa 1,6 miliona evra koji su preostali posle smrti male Tijane Ognjanović u Hjustonu, a koje su njeni roditelji obećali toj zdravstvenoj ustanovi, poručio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Iako su u tom institutu, prema pismenom dogovoru sa Tijaninim roditeljima, odbijali da kažu da li su im Ognjanovići uplatili novac i na šta će on biti potrošen, te podatke će, po naređenju Šabića, ipak morati da obelodane. Poverenik je, na zahtev dnevnog lista Politika doneo rešenje kojim je upravi te ustanove naloženo da tako učini.

– Protokol koji predviđa da se do konačne realizacije donacije ne daju nikakve informacije za medije, kao i da se sva dokumentacija u vezi s potpisanim protokolom smatra poverljivim informacijama, nije mogao biti uvažen. Ovaj protokol ne može suspendovati primenu zakona, a organ vlasti u konkretnom slučaju nije dokazao da su ispunjeni uslovi za ograničenje prava žalioca propisani Zakonom o slobodnom pristupu informacijama – objasnio je Šabić.

– U samom institutu nisu odbili da daju informacije, već su ćutali. Rok za izvršenje mog rešenja ističe ove nedelje i očekujem da će u tom roku omogućiti uvid u tražene podatke – ističe Šabić.
U kabinetu direktora Instituta rečeno nam je da je „jedina informacija koju mogu da ponude ta da će u toku nedelje izdati zvanično saopštenje.
Nebojši Ognjanoviću novinar lista Kurir nije uspeo ni da postavi pitanje, jer je prekinuo vezu.
Kazna do 50.000 dinara
Advokat Vojin Biljić ističe da Šabić ima mogućnost da ga prinudno izvrši rešenje.
– On ima pravo da od Vlade zatraži da mu pomogne. Nepostupanje po zahtevu poverenika je prekršaj za koji je propisana kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Sandzakhaber / Izvor: Kurir

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO