Postanite svjedoci užasa i nepravde

Sarajevo je od 12. jula 2012. godine vlasnik prve memorijalne galerije u BiH posvećene čuvanju sjećanja na 8.372… osobe tragično stradale u srebreničkom genocidu.

20140115-105056.jpg

Galerija 11/07/95, smještena u centru grada kod Katedrale srca Isusova, svjedoči strašnom zločinu, najvećem masakru u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a osnovao ju je sjajni umjetnik i fotograf Tarik Samarah uz podršku Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), i načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. Simbolično, i s namjerom, da bude dio kulture sjećanja – istovremeno spomen i opomena nasilja, te da se historija stradanja više nikada i nikome ne ponovi.

Lice majke

Posjetili smo ovu galeriju, koja je i na listi svih turističkih ponuda grada, a zanimalo nas je kako dvije godine nakon osnivanja živi, koliko je posjećena, kakve planovi za budućnost ima…

Sivi zidovi na ulazu i strelice odveli su nas do lifta u kojem nas je natpis “Ti si moj svjedok” obavezao da svima pričamo to što smo unutra vidjeli. Po izlasku iz lifta, kao šamar, dočekao nas je ogroman crni zid na kojem su ispisana imena tragično stradalih Srebreničana. Potom, pored ulaza u izložbeni prostor i fotografija izboranog lica majke koja je izgubila 59 članova svoje porodice. Da se krv u venama sledi… No, nastavili smo dalje, a kroz izložbeni prostor provela nas je kustosica Mirela Ademović.

– Stalnu postavku galerije čine autorske fotografije Tarika Samaraha, videodokumenti – mapiranje genocida i izjave preživjelih svjedoka, portreti stradalih, prizori iz kampa preživjelih i malih lokacija do sada pronađenih masovnih grobnica. Izložbena postavka smještena je na 300 kvadratnih metara – veći dio namijenjen je stalnoj postavci, dok je drugi dio predviđen za privremene izložbe – ispričala nam je Ademović, napominjući da su relativno zadovoljni posjetom, ali da su njihovi gosti uglavnom stranci.

Povodu prve godišnjice rada, Galerija je u svom izložbenom prostoru počela s prikazivanjem filma “Srebrenica Memorial” autora Leslija Vudheda (Lesli Woodhead) i Muhameda Mujkića. Vjerno rekonstruirajući događaje koji su se desili 11. jula 1995., kao i kontekst i događaje koji su prethodili samom genocidu, ovaj film još jednom podsjeća na svu tragediju Srebreničana.

Sjećanje i opomena

Galerija 11/07/95 svoje posjetioce poziva da ne budu samo pasivni posmatrači eksponata već živi svjedoci užasa i nepravde. Kupovinom karte omogućen im je povratak u galeriju u narednih sedam dana.

– Imali smo izložbu originalnih „Antimasonskih plakata 1941-42” prošle godine, a planiramo uvesti vodiče koji će prevoditi na 12 svjetskih jezika, kako bi svi posjetioci na svom jeziku mogli slušati predavanja. Do sada je to bilo samo na engleskom. Također, cilj nam je dovesti mnoge svjetske umjetnike koji već imaju radove o temi Srebrenica ili će ih napraviti, kao i ovu postavku odnijeti u druge svjetske gradove. Galerija će raditi i teme o Prijedoru, Višegradu, Kozarcu… S druge strane, obrađivat će teme ljudskih prava, ratova i uvijek će biti na strani žrtve. Pravit ćemo izložbe, okrugle stolove, prikazivati zlo – istakla je naša sagovornica.

Galerija 11/07/95 je samostalna, nema podršku i finansira se uglavnom od prodaje karata.

O njoj su izvještavali mnogi svjetski mediji. Sigurno je jedna od najznačajnijih institucija koja se nalazi na području BiH, kako zbog tematike kojom se bavi tako i zbog plemenite ideje zbog koje je nastala. Kao takva trebala bi biti prioritet svim građanima BiH. Galerija je produžena ruka Memorijalnog centra u Potočarima. I Galerija i Memorijalni centar su mjesto sjećanja, a istovremeno i mjesto opomene.

Lokalno stanovništvo ne dolazi

Galeriju 11/07/95 posjetile su mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike, novinarstva i umjetnosti. Bili su tu producent Branko Lustig, šef Misije EU Peter Sorensen, premijer Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), francuski filozof i pisac Bernar Anri Levi (Bernard-Henry Levy), visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton), ratni fotograf BBC-a Martin Bel (Bell), ratni fotograf Ron Haviv… a nedavno je Galeriju posjetio i Samarahov prijatelj, fotograf i direktor muzeja „War Photo Limited“ Vejd Godard (Wade Goddard), koji je uradio fotografije Mostara 1992.-1993. godine. Bio je prvi koji je svojim objektivom zabilježio trenutak rušenja Starog mosta.

– Galerija je veoma značajna, a sličnu imam u Dubrovniku. Poražavajuće je što ih lokalno stanovništvo ne posjećuje, ni ovdje ni u Dubrovniku. Oni nisu zainteresirani. Ipak, važno je da dođu i da dovedu djecu koja su sada tinejdžeri ili studenti, važno je kako bi shvatili šta su njihovi roditelji i sugrađani ne tako davno doživjeli – istakao je Vejd.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO