Posle Harija Potera Roulingova lansira novog junaka detektiva

Untitled-1

Izdavačka kuća “Evro-Ðunti”, koja je srpskim čitaocima obezbedila kompletan najpopularniji serijal knjiga za mlade o Hariju Poteru, nije odustala od objavljivanja knjiga Džoane K. Rouling ni kada se ona opredelila da počne da piše za odrasle i za sajam koji je uporavo prošao štampala je “Zov kukavice”, koji je Roulingova objavila pod pseudonimom Robert Galbrajt.

Prema rečima urednice knjige i jedne od dvoje prevodilaca ovo obimnog trilera (500 strana) Gordane Subotić (drugi je Bojan Kozić ), Rouling , koja je kao autorka heptalogije o Hariju Poteru prodala u svetu 450.000.000 primeraka i prevedena je na 73 jezika, od sada će biti zapamćena i pod imenom Robert Galbrajt.

Kao Galbrajt ona je stvorila još jednog izuzetnog junaka detektiva po imenu Kormoran Strajk, čije avanture počinju “Zovom kukavice”, ali uspeh prvog romana koji je preko noći postao globalni hit i pre nego što se znalo da se iza imena krije već slavna Roulingova, garantuje dugovečnost i ovom književnom liku.

“Otisnuvši se rizičnom stazom slavnih sunarodnika Artura Konana Dojla i Agate Kristi, Roulingova je izgradila lik nekonvencionalnog privatnog detektiva, bivšeg vojnika koji je na nekom prašnjavom avganistanskom drumu izgubio nogu, ali ne i britak um i nepoverljivost prema ljudima”, kaže za roman Subotićeva.

Strajk je, istini za volju, izraziti antipod omiljenom detektivu Kristijeve: na početku romana zatičemo ga pritisnutog dugovima i ko zna kojim po redu krahom strasne ljubavne veze, kako otaljava dan za danom, bez posla i nade.

Isto to jutro će mu, dok se umiva nad naprslim umivaonikom u negostoljubivoj kancelariji, doneti neočekivanu privremenu sekretaricu Robin, a s njom i dašak nade da će i ovog puta preživeti.

Novi partner, Staložena i revnosna Robin će kao duh iz čarobne lampe prizvati Strajku i prvog klijenta: brata poznate manekenke čiju je smrt policija proglasila samoubistvom i arhivirala ga.

Taj slučaj Strajk je isprva video samo kao više nego dobrodošlu mogućnost da se izvuče iz dugova i stane na noge, no kako istraga napreduje, pred detektiva iskrsavaju naoko bezazleni detalji, koji ga nepogrešivo vode ka istini.

Svedoci ubistva, manekenkina rodbina i prijatelji, šarolika su družina koja će Strajku poslužiti kao nepresušno nadahnuće za razotkrivanje ljudskih naravi i tajni; podstaknut nestalnošću i nepouzdanošću ljudske prirode, detektiv će iz svojih sagovornika istrajno izvlačiti ne samo istinu već i sitne i krupne tajne iz njihovog života, koje su oni dotad bili spremni samo sa Bogom da podele.

Ispod blistavog sveta uspešnih, bilo da je reč o strogim advokatima, nedodirljivim fimskim producentima ili lepršavim modnim kreatorima, pomalja se mulj u kome su dotad ležale zatrpane svakojake slabosti i izopačenja.

Ipak, usred te mučne istrage, suočen s gnusobom ljudske prirode, Strajk se zabavlja, jer, kao što sam kaže, povod za smeh video je i na mngo mračnijim mestima.

Humor je Strajkova slamka spasa, gotovo jedini način da sačuva razum, pa mu detektiv neumoljivo pribegava čak i kada u sopstvenom ponašanju nazre klicu taštine i samozadovoljstva.

“Upravo će taj neporecivi dar prepoznavanja komičnog u najnapaćenijim dušama i najbednijim huljama ostaviti najsnažniji utisak na čitaoca, živopisan i pročišćujući, izaziva nevericu, ali i pomirljivost, prosto nas tera da iznova čitamo vrcave dijaloge i opaka ili naivna premišljanja glavnih junaka”, istakla je Subotićeva.

Ona je uverena da je Kormoran Strajk “na dobrom putu da se svrsta u red najuspešnijih likova iz detektivskih romana”.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO