Počinje iskopavanje masovne grobnice u Srbiji

Sumnja se da je u selu Rudnica masovna grobnica koja krije tijela blizu 250 kosovskih Albanaca.

U selu Rudnica na jugozapadu Srbije danas će početi iskopavanja na mjestu na kome se sumnja da je masovna grobnica koja krije tijela Albanaca stradalih tokom sukoba na Kosovu.

“Naredba da iskopavanja počnu u 12 sati je napisana”, saopćilo je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Na lokaciji su postavljeni šatori i hladnjača, a najavljeno je da će radovi trajati 60 radnih dana, javlja iz Rudnice reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Prethodno je sa te lokacije, na kojoj su ranije pronađeni posmrtni ostaci dvojice Albanaca, što je utvrđeno DNK analizom, uklonjena zgrada, javlja Tanjug.

U Prištini je 7. aprila, pod pokroviteljstvom Komiteta međunarodnog Crvenog križa, održan 36. sastanak delegacija Beograda i Prištine o temi “grobnice u Rudnici nedaleko od Raške”.

Dojava zaštićenog svjedoka

Šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestala lica Veljko Odalović je naveo na sastanku da je DNK analiza potvrdila da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Komisija Vlade Srbije za nestala lica počeli su, početkom decembra 2013. godine nova iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mjestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tijela blizu 250 ljudi.

Slučaj Rudnica pokrenuo je zaštićeni svjedok koji je EULEX-u u Prištini rekao da su 1999. u stari kamenolom dovezena tijela pobijenih Albanaca i da je kasnije teren posut zemljom i djelimično asfaltiran.

Dijelovi kamenoloma Rudnica prvi put su bili istraživani 2007. godine, a poslije toga 2010. i 2011. godine, ali ništa nije pronađeno.

Sandzakhaber / Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO