Plata manja dok smo na odmoru?

Umanjena zarada za vreme godišnjeg odmora o bolovanja i manje para za odlazak u penziju neka su od novih pravila za radnike koja je predložilo Ministarstvo rada.

Konačna verzija izmena Zakona o radu biće poznata za dve nedelje, a nova pravila za zaposlene trebalo bi da stupe na snagu sredinom godine. Sudeći, međutim, po radnoj verziji u koju je “Blic” imao uvid, Vlada će ovoga puta ruku u džep zavući i zaposlenima u javnom sektoru ali i svima ostalima, jer bi se zakon odnosio na sve radnike u Srbiji.

Radnoj grupi za izradu zakona Ministarstvo je u petak dostavilo verziju u kojoj jasno stoji da će plata za vreme godišnjeg odmora zavisiti samo od osnovane zarade u tom mesecu uvećane za minimalni rad. U novi obračn ne bi ulazio regres, markica za prevoz, 13. plata, topli obrok, te svi bonusi i naknade, i to u poslednja tri meseca, što je bio slučaj do sada.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije su izračunali da bi ovakav predlog smanjio plate za vreme godišnjeg odmora za 6.000 do 7.000 dinara, odnosno za 10 odsto u proseku. Kako napominju ista formula bi važila i za bolovanja, te za naknade u slučaju smrti članova porodice, rođenje deteta ili prinudnog odmora zbog nedostatka posla. U tim slučajevima zaposleni bi dobijali oko 60 odsto zarade uvećane isključivo za minuli rad, što bi na kraju bilo 2.000 do 2.5000 dinara manje nego sada.

Sandzakhaber / izvor: Blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO