Pitanje odgovornosti za epidemiju u Beranama

berane

Epidemija je počela 24. augusta, a ljekarima se zbog problema sa stomakom javilo oko 1.500 građana.
Još se ne zna ko je odgovoran za epidemiju stomačnih problema stanovnika crnogorske općine Berane prošlog mjeseca.

U Parlamentu Crne Gore je počelo kontrolno saslušanje čelnih ljudi općine, vodovoda, ministarstva i instituta za javno zdravlje koje bi trebalo dati odgovor na pitanje šta se tačno desilo.

Epidemija je počela 24. augusta, a ljekarima se zbog problema sa stomakom javilo oko 1.500 građana.

„Jednostavno, to je tolika mučnina da ja tako nešto u životu nisam doživjela. Dva dana je trajalo, moram reći ni danas mi nije dobro“, kaže stanovnica Berana Mileva.

Bakterije i virusi

Laboratorijske analize označile su vodu kao uzrok trovanja.

„Laboratorijske analize vode uzorkovane u Beranama ne odgovaraju propisanim normama, a sirova nehlorisana voda sa vodoizvorišta Banjevac je mikrobiološki neispravna zbog prisustva kolifornih bakterija“, ističe Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U vodi je nađena escherichia coli te razni virusi. Pitanje je: kako su tamo dospjeli? Da li je razlog to što je građevinska firma Bemax, gradeći lokalni put, oštetila vodovodne cijevi ili smeće na ulicama koje se zbog blokade gradske deponije nije odvozilo više od pola godine.

„Kako pravog odgovora još nema, u Skupštini je organizovano kontrolno saslušanje prvog čovjeka opštine, vodovoda, instituta za javno zdravlje i resornog ministra“, rekla je novinarka Al Jazeere Milica Marinović koja je boravila u Beranama.

Jedina prijava

Do sada niko nije priznao odgovornost za trovanje građana.

„Ne, ne, kao predsjednik opštine ja sam neko ko je preduzeo i preduzima i neko ko je u čitavom timu krov, da tako kažem. Nije da se branim, nego nemam odgovornosti, imaju ove službe koju su zadužene da rade svaka svoj posao“, kaže predsjednik općine Berane Vuka Golubović.

Ko jeste, a ko nije radio svoj posao, utvrdit će nadležne institucije. Jedina krivična prijava do sada podnijeta je protiv građevinske firme koja je oštetila vodovodne cijevi.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO