Piroćanac izumeo uređaj za štednju goriva!

Izum i potencijalni patent Jovice Pešića iz Pirota, katalitički uređaj reaktor S-1, koji se ugrađuje u motore vozila, smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih sastojaka u izduvnim gasovima.

830855-26

Pešić je najpre ovaj uređaj ugradio na stari očev traktor sa propalim motorom u selu Veliki Suvodol i uštedeo dizel gorivo i do 50 posto. Očekuje da za petnaestak dana dobije rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o svom patentu, a posle toga će se ovaj uređaj naći u prodaji. Planira serijsku proizvodnju i veruje da će imati tržište.

– Njivu od 80 ari smo ranije orali sa 26 litara dizel goriva. Otkako smo ugradili ovaj uređaj, za istu površinu smo utrošli 13 litara. Nikakav dim na auspuhu nije bio iako je traktor dosta star – kaže njegov otac Bogosav Pešić.

Pešić se od ranog detinjstva interesuje za nauku i tehniku. Završio je Elektrotehničku školu u Nišu, a studirao je na Elektronskom fakultetu u Nišu.
– Reč je o uređaju koji može da se ugradi u sve vrste motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Postoje slični uređaji u svetu. Međutim, princip rada ovog uređaja je zaista poseban. Ne bih da otkrivam detalje jer je u toku proces patentiranja – kaže Pešić i navodi da je uređaj ispitivan na Mašinskom fakultetu u Nišu.

– Prednost ovog uređaja u odnosu na druge je to što je daleko jednostavniji, kompaktniji i približniji za korišćenje, a posebno zbog toga što je njime moguće naknadno opremiti postojeće motore na određenim vozilima.
Savremeni mehatronički sistemi su skupi, njihova upotreba je u novim vozilima i oni zahtevaju određene softvere i elektroniku.
Njihovo održavanje je komplikovano i možda nije primenljivo baš u našim uslovima, tako da je to prednost ovog uređaja, koji se jednostavno ugrađuje i skida. Ovaj uređaj služi za pomoćno generisanje pomoćne komponente koji se koristi za dopunsko sagorevanje osnovnog goriva – kaže vanredni profesor Mašinskog fakulteta u Nišu dr Miloš Milošević.

Nije prvi izum
Ovo nije prvi Pešićev izum. Ranije je konstruisao specijalno putničko vozilo za kampovanje i stanovanje na sopstveni pogon, kamin sa sekundarnim sagorevanjem koji troši veoma malo ogrevnog drveta i zagreva celu kuću, kaminsku peć i generator za proizvodnju smese gasa vodonika i kiseonika “Ecologist”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO