Pažnja! Godzila na putu!

Prošlog meseca vozači na autoputu u San Francisku dobili su neobično upozorenje na elektronskom sistemu za obaveštenja, na kom se objavljuju podaci o stanju na putevima.

Sistem ih je upozoravao da je u toku napad Godzile i da se što pre moraju okrenuti. Većina je shvatila da je reč o šali, ali je bilo i onih koje je uhvatila panika i koji su pokušali da se vrate odakle su i došli.

To nije jedina neobična poruka koju su dobili vozači u San Francisku. Prošle nedelje obavešteni su da je “prevruće”, a u Severnoj Karolini se šaljivdžija čak i potpisao – “Hakovao Sun Hacker”.

Na ovaj način, hakeri su pokazali koliko propusta ima sistem obaveštenja na autoputevima i kako se uz malo truda može probiti njihova zaštita.

Novinari Reutersa napominju da i šaljive poruke mogu predstavljati problem u sigurnosti saobraćaja, jer veliki broj vozača naglo usporava i uzima smartfone, kako bi zabeležilo ono na šta ih hakeri “upozoravaju”.

Na ove napade reagovalo je i Ministarstvo odbrane u kom je savetovano da se sve službe aktiviraju, kako do ovakvih hakerskih napada u budućnosti ne bi dolazilo.

Inače, početkom prošle godine, hakeri u SAD provalili su u sistem hitne uzbune i na nekoliko tv stanica objavili poruke da “mrtvi ustaju iz grobova i napadaju ljude”. Oni su savetovali ljudima da “ne prilaze zombijima jer su veoma opasni”.

Sandzakhaber / izvor: dnevnik.hr

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO