Pastor – SVM će imati državne sekretare u više resora – video

SUBOTICA – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da će ta stranka u novoj Vladi Srbije imati državne sekretare koji će se baviti infrastrukturom, poljoprivredom, privredom, socijalnim pitanjima i zdravstvom.

Pastor je na konferenciji za novinaare u Subotici, sumirajući ishod razgovora sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem, rekao da su to ključne oblasti za razvoj države u predstojećem periodu, i dodao da će koalicioni sporazum sa SNS biti potpisan sredinom sledeće nedelje.

On je rekao da ta stranka ne želi potpredsedničko ili ministasko mesto u vladi, iako, joj je to bilo ponuđeno u razgovorima sa SNS.

Kada je reč o ulozi SVM u Skupštini Srbije, Pastor je rekao da ta stranka nije zainteresovana za mesto predsednika ili potpredsednika parlamenta, ali je zato zatražila da ima članove u više skupštinskih odbora i potpredsednička mesta u odborima za poljoprivredu i evrointegracije.

Pastor je naveo da je SVM zainteresovan i za pozicije u državnim preduzećima i organima, što će biti precizirano u narednim danima i nedeljama, kao i da postoji šansa da ta stranka da stručnjaka koji će biti u najužem timu budućeg premijera Aleksandra Vučića.
“Time bi imali mogućnost da promovišemo projekte koji su zajednički i projekte koji su za nas od posebnog značaja. O tome sa prethodnim partnerima nismo mogli da razgovaramo i da se dogovorimo”, rekao je Pastor.

Lider SVM je kazao i da postoji mogućnost da ta stranka delegira ambasadora u nekoj od značajnijih zemalja.

Savez vojvođanskih Mađara želi da učestvuje u kreiranju budućnosti ove zemlje, a ono što je zapisano u predizbornom programu ove stranke biće deo programa buduće Vlade Srbije, ocenio je Pastor.

Nakon jučerašnjih razgovora sa Vučićem, Pastor je rekao da je dokument koji su predali na prvom sastanku, a koji je proistekao iz njihovog predizbornog programa, od strane Vučića i SNS prihvaćen “bez značajnih korekcija”.
“Ono što smo zagovarali u predizbornoj kampanji, ono što smo zapisali u izbornom programu, to će ući u program buduće Vlade Srbije. To je za nas ogroman iskorak. Iz tog razloga smo ubeđeni da je naša odluka da budemo deo većine bila odluka sa visokom dozom opravdanja”, rekao je Pastor.

On je još jednom podvukao da SVM želi da učestvuje u kreiranju budućnosti zemlje iako im je jasno da je to izuzetno težak posao, dodavši da su i neke druge zemlje u prošlosti bile u sličnoj situaciji kao Srbija danas.
“Pa ako su one uspele da iskoraknu, da poboljšaju svoju poziciju, zašto mi ne bi uspeli? Ako u to verujemo, ako smo za to spremni nešto da uradimo, ako smo spremni da se ne spava do podneva, nego da se ustane u pola šest, ako smo spremni da radimo i posao koji ne donosi hiljadu evra mesečno nego možda samo 200. To je putanja na koju se ova zemlja mora staviti”, ocenio je Pastor.

On je naglasio da SVM želi da bude dobar partner, odnosno “radan, ozbiljan i odgovoran partner” u kako je naveo, zajedničkom poduhvatu.
“Sa potrebnom dozom skromnosti i suzdržanosti, moram da vam kažem da je danas Savez vojvođanskih Mađara nezaobilazni politički činilac na političkoj karti republike Srbije”, rekao je Pastor, dodajući da na to ukazuju i naslovi u štampi da su “Mađari deo buduće većine i vlade”.

On je ocenio da ta zajednica nikada nije ovako bila objedinjena, ali i napaćena i iznurena, kao i da tu sudbinu deli sa ostalim građanima.

Pastor je dodao da iza te okupljenosti postoji “snažna želja da se napravi iskorak iz ovog stanja”, da SVM bude deo parlamentarne većine i deo Vlade i da ima šansu da učestvuje u kreiranju budućnosti zemlje i sopstvene budućnosti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO