Pao avion u Rusiji, poginuli svi putnici

pad aviona

Na međunarodnom aerodromu u Kazanju pri sletanju je pao i zapalio se avion “boing 737”. Stradale 52 osobe, među kojima je i sin predsednika republike Tatarstan, objavio je B92.
Avion je saobraćao na liniji Moskva-Kazanj.

Portparol ministarstva za vanredne situacije je rekao da je avion eksplodirao pri drugom pokušaju sletanja i da su tom prilikom poginuli 44 putnika i šest članova posade, javio je Rojters. Raša tudej javlja da je stradalo 52 osobe.

Izveštaji o broju žrtava se razlikuju, piše Raša tudej. Portparolka iz ministarstva za vanredne situacije je rekla da su u avionu bile 52 osobe, i da strahuje da su sve mrtve.

Avion pripada regionalnoj aviokompaniji Tatarstana, zapadne republike čiji je Kazanj glavni grad.

Kako javlja Raša tudej, nije prijavljeno da je bilo dece u avionu, a među poginulima je i sin predsednika te republike.

Ovaj ruski medij prenosi ocenu stručnjaka iz hitne službe, koji je rekao da je najverovatnije pilot napravio grešku, ali i da ne iskuljučuje to da je u pitanju tehnički kvar. Sumnjalo se i da je uzrok nesreće loše vreme, ali je hidrometeorološki zavod Rusije javio da je u trenutku pada u Kazanju bilo lepo vreme.

Jedan od putnika koji su se zatekli na aerodromu rekao je da je čuo prasak udarca i osetio da tle podrhtava.

Stručnjak za avio-nesreće, pilot prve klase Vladimir Gerasimov rekao je za Raša tudej, da je najverovatnije u pitanju greška posade, naročito kad se uzme u obzir da avion nije uspeo precizno da sleti iz prvog pokušaja. Ali, kako je dodao, više će se znati nakon istrage i analize sadržaja “crne kutije”.

Novinarske ekupe, kako saznajemo, ne mogu da priđu aerodromu.

“Avion je pokušao da se spusti nekoliko puta. Jedan od rezervoara je eksplodirao pri sletanju”, rekla je portparolka Ministarstva za vanredne situacije.

Avion je pokušao da sleti dva puta, a trećeg puta je udario “nosem” o tlo. Rezervoar je, kako javljaju mediji, ekplodirao u dodiru sa zemljom.

Sat vremena je trajalo gašenje požara, i sve snage regiona su u pripravnosti. Oko 150 spasilaca nalazi se na aerodromu, koji je zatvoren za sve letove.

Jedan od doktora je rekao da je od aviona ostao samo pepeo.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se formira komisija koja će da ispita uzroke ove nesreće, rekao je njegov portparol Dmitrij Peskov.

Kazanj se nalazi na 800 km istočno od Moskve.

Avionske nesreće nisu tako retke u Rusiji. U aprilu 2012. srušio se jedan avion u Sibiru, i tada je stradalo 32 ljudi.

U nesreći kod Jaroslavlja u septembru 2011. poginule su 44 osobe, uključujući i hokejaški tim, čiji je samo jedan član preživeo.

sandžakhaber / izvor:b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO