Pakistan: Priznanja hrabrom dečaku

Aitzaz Hasan

Pakistanske vlasti planiraju da po dečaku koji je život dao da bi sprečio teroristički napad nazovu stadion i školu, kao i da ga posthumno odlikuju.
Ajcaz Hasan (15) je prošle nedelje poginuo pošto je primetio bombaša samoubicu koji je nameravao da napadne školu u šiitskom gradu Ibrahimzai, na severozapadu Pakistana, u kojoj je u tom trenutku bilo oko 1.000 učenika.

Napadač je bio primoran da sebe digne u vazduh oko 150 metara od škole. Svi učenici i profesori su ostali živi, osim ovog mladića koji je tog dana kasnio u školu.

Premijer Navaz Šarif je zatražio od predsednika Mamnuna Huseina da se odobri posthumno dodeljivanje najvišeg ordena za hrabrost u Pakistanu.

Vlasti provincije Hajber Pahtunva, gde se nalazi škola u kojoj je planiran napad, odlučile su da jedna škola dobije ime po dečaku, kao i stadion koji treba da bude izgradjen u mestu Hanguu.

Vlasti će izdvojiti i pet miliona rupija (47.000 dolara) za porodicu nastradalog dečaka, a povodom njegove smrti saopštenje je izdala I mlada pakistanska aktivistkinju Malala Jusafzai.

“Izuzetno sam tužna što je nasilje odnelo život još jednog deteta u mojoj zemlji, Pakistanu. Istovremeno sam ponosna što pripadam narodu u kojem ima junaka i hrabrih ljudi kao što je Aijcaz Hasan”, navela je Malala.

U distriktu Hanguu u provinciji Hajber Pahtunva, napade izvode talibani i pripadnici drugih organizacija povezanih sa Al-Kaidom, a oblast je često na meti američkih bespilotnih letelica.

Ajcaz Hasan je sprečio napad čiji je cilj bila škola šiitske manjine koja čini oko 20 odsto stanovništva Pakistana.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO