Orkan iznad severne Nemačke, nevreme pogađa Evropu

orkan

Sever Nemačke i Holandiju zahvatilo je orkansko nevreme koje je došlo sa Grenlanda i preko Atlantskog okeana ide istočno ka Evropi, donoseći talas polarnog vazduha, uz mogućnost i velikog nevremena na koje se pripremaju i Britanci.

Na aerodromu u Hamburgu jutros je otkazano najmanje dvadesetak letova sa tendencijom povećanja, javili su nemački mediji, navodeći da je brzina vetra na severu države od oko 150 kilometara na sat.

Orkan ”Xaver” ometa vazdušni saobraćaj, pre svega, na domaćim letovima sa severa u pravcu Frankfurta, najfrekventnijeg evropskog aerodroma, kao i Minhena.

Putnicima se savetuje da se informišu o vremenskoj situaciji, preneli su nemački mediji, koji u svojim izveštajima navode da je nevreme pogodilo i Holandiju, gde je na amsterdamskom aerodromu ”Šipol” otkazano 84 kontinentalna leta.

U Nemačkoj je orkan ugrozio i redovni saobraćaj železnice, odnosno, morski saobraćaj, tako da su brodovi, koji povezuju nemačko kopno sa severnofrizijskim ostrvima otkazali brojne linije.

”Oluja je krenula”, rekao je Matijas Pipgars, gradonačelnik na jednom od severnofrizijskih ostrva, i ukazao na ozbiljnost situacije.

Nemačka železnica želi da angažuje dodatne radnike u informativnim službama, radi efikasnijeg informisanja putnika, a u Hamburgu je, javili su mediji, angažovano više gradskih autobusa, kako bi se zadovoljile potrebe putnika.

Građanima u pojedinim delovima Velike Britanije rečeno je da očekuju skoro najteže vremenske uslove u poslednjih 30 godina, s tim što kombinacija vetrova ogromne snage i velikih talasa, preti da poplavi istočnu obalu države, piše list “Gardijan”.

Lokalne vlasti smatraju da bi veliki talasi mogli da preliju vodu iznad nivoa odbrane od mora.

U delovima zemlje se očekuje sneg, predviđaju se i vetrovi od 95 milja na sat, a železnice su najavile putnicima da mogu da očekuju kašnjena i izmene reda vožnje.

Nevreme duž istočne obale Britanije očekuje se danas i sutra.

sandžakhaber / izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO