Omega-3 masne kiseline povoljno deluju na mozak

Brojne studije ukazuju na pozitivno delovanje omega-3-masnih kiselina na mozak, jer su prevencija za abnomalnosti i razvoj degenerativnih bolesti.

Untitled-1

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of the American Heart Ašociation” ispitivalo je povezanost nivoa omega-3 masnih kiselina u krvi na smanjenje rizika od moždanih udara kod starijih ljudi.

Studija je uključila 3.660 osoba starijih od 65 godina u periodu od pet godina, pri čemu je rađeno skeniranje mozga i praćene su pojave moždanih udara, piše portal Moj doktor.

Rezultati studije su pokazale da osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 odsto i povećani sadržaj bele mase u mozgu, koja je odgovorne za donošenje odluka, brzinu reakcije, pažnju i sposobnost učenja.

Identična populacija ispitanika korišćena je pri ispitivanju uticaja na mozak korišćenja ribe u ishrani, pri čemu je takođe zaključeno da povećani unos masne ribe, poznate kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina, smanjuje rizik od pojava abnormalnosti na mozgu.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO