Olovka koja će iskoreniti loš rukopis

olovka

Dva nova modela tehnološki unapređene olovke „Lernstift pen“ od marta će se naći u prodaji, a njihov proizvođač tvrdi da će one smanjiti nepismenost, ili bar iskoreniti loš rukopis.

Olovke „Lernstift“ proizvode se sa senzorima osetljivim na pokret i kada ih koristite, ispravljaju vaše škrabotine i nepravilne reči. Operativni sistem ugrađen u olovku sadrži niz pravopisnih pravila koja se direktno primenjuju prilikom pisanja, a uskoro će se u prodaji naći i model sa Wi-Fi konekcijom.

Za sada postoje dva modela, kaligrafski i ortografski, a u oba slučaja olovka na greške ukazuje vibriranjem. Prema saopštenju nemačke kompanije koja ih proizvodi, kaligrafski model namenjen je ispravljanju nečitljivih ili pogrešno napisanih slova.

Ortografski model pak vibracijom šalje signal kada je u pitanju pogrešno spelovanje reči ili neka pravopisna greška, prenosi magazin Time.

Iako je najavljeno da olovka kreće u misiju smanjenja nepismenosti, u pitanju je samo aparat koji vibriranjem upozorava na greške, ali ne nudi alternativno, ispravno rešenje.

Ipak, proizvođači navode da se radi i na tome, a u nešto daljoj budućnosti planiraju da razviju model koji će direktno zapisivati naše misli.

Cena olovke još uvek nije utvrđena, ali je objavljeno da je za njenu „proizvodnu sirovinu“ utrošeno od pedeset do osamdeset evra.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO