Oko 6.000 zaposlenih u državnoj službi ostaje bez posla!

kancelarija

Vlada Crne Gore najavila je danas smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi za deset odsto u naredne tri godine, što znači da će oko 6.000 ljudi ostati bez posla u državnoj službi a u budžetu će biti ostvarena ušteda od oko 64 miliona evra.

Generalni direktor za državnu upravu u Vladi Crne Gore Veselin Vučković kazao je da u javnom sektoru ima oko 60.000 zaposlenih, a plan je da se do 2017. godine taj broj “skreše” za deset odsto i to najviše u policiji, zdravstvu i prosveti.

“Plan je da se konačno stopiraju dalja zapošljavanja za kojima nema potrebe, ali i da oko 6.000 zaposlenih napusti državnu službu – otkazom, odlaskom u penziju ili prelaskom u privatni sektor”, naveo je Vučković.

On je objasnio da bi se smanjenje broja zaposlenih sa ciljem ostvarivanja ovog standarda izvršilo u dve faze od po pet odsto, odnosno 10 odsto do 2017. godine.

Na taj način bi se, kako je kazao, uštedelo oko 64 miliona evra u državnom budžetu, prenose podgorički mediji.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jadranka Vojinović istakla je da će ministarstva morati do kraja 2014. da odluče koliko zaposlenih mora poći kući.

“To znači da će resorna ministarstva sama odlučivati o smanjenju broja zaposlenih, organizaciji posla u skladu sa potrebama procesa integracija i eventualnim angažmanom i mobilnošću kadrova unutar uprave, a koji poseduje specifično znanje”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, smanjenje zaposlenih odnosi se i na opštine, ali i državna preduzeća.

sandžakhaber / izvor: Pressonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO