Odgovore o nelegalnoj gradnji u slučaju Zukorlić treba da daju republički organi

press_06.11.2013

Ahmedin Binjoš načelnik gradske uprave, grada Novog Pazara upitao je danas nadležne državne organe Policiju i tužilaštvo da se izjasne “Da li je Muamer Zukorlić zaštićen i oslobođen obaveze poštovanja zakonskih propisa”.
On je na konferenciji za novinare čija je tema bila divlja gradnja na gradskom trgu u Novom Pazaru koju izvodi Mešihat islamske zajednice uz Srbiji koju kontroliše Muamer Zukorlić kazao da su informacije da Grad Novi Pazar ne izdaje građevinske dozvole za verske objekte nisu tačne iz razloga što ni Mešihat ni Muamer Zukorlić nisu se obratili ni jednim zahtevom za izdavanje građevinskih dozvola za verske objekte.
“Imamo na primer slučaj da je supruga Muamera Zukorlića podnela zahtev za dobijanje dozvole za porodičnu kuću koja se nalazi u ulici 7.juli i nadležna služba je postupila blagovremeno i izdala građevinsku dozvolu.Ne stoji da gradska uprava odbija da izdaje dozvole” zaključio je Binjoš.
On je kazao da se izgradnja i nadogradnja na zgradi Fakulteta za islamske studije radi van svih procedura i pod izgovorom da se radi o verskim objektima. Binjoš je naglasio da došlo je do proširenja i nadgradnje objekta, pa je došlo do zauzeća gradskog trga koji je uređen i namenjen za potrebe građana.
Gradska uprava nema ništa protiv da mešihat gradi ali da oni grade na svome i da se poštuje zakonska procedura. Binjoš je naponeuo da objekti koji su pod kontrolom Mešihata propadaju i naveo da se radi o Hamamu, staroj novopazarskoj banji te obdaništu na Pricama.
Ismail Batilović, načelnik Odeljenja za urbanizam i izgradnju rekao je da u redovnoj proceduri nema zahteva od strane Mešihata, a da je u postupku prethodnih legalizacija kod nekih podnetih zahteva od strane istog, bilo sugestija o dopuni podneska, ali da stranka poziv ignoriše.

Iz inspekcijskih službi poručili su da deluju u okviru svojih ovlašćenja jer se ne bave politikom već strukom, te da su navodi u medijima o tome da inspekcija radi selektivno, ne samo da nisu tačni već su i maliciozni.

„ Procedura oko uklanjanja objekata traje duže i na zatvoreno gradilište po zakonu niko ne sme da se vraća. U slučaju gradnje na Gradskom trgu, ovo pravilo je prekršeno, jer radovi traju. Ceo problem datira od 2006. Podneta je krivična prijava tužilaštvu, jer je reč o delovanju koje zakon tretira kao krivično delo a treba istaći da je policija, uprkos ranije donetom sudskom rešenju o neophodnosti asistiranja, nije izašla na teren“, rekao je Mensur Bulić, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove.

„Jedan od problema koji se takođe vezuje za izgradnju objekata pod izgovorom da je reč o stvaranju vakufa tiče se i činjenice da zemljište na kome se gradi takozvana vakufka imovina, nije u vlasništvu Islamske zajednice. Sporna parcela na Trgu kao i mnoge druge nije u vlasništvu IZ, kao ni obdaništa u Lugu, a ni parcela na Hadžetu, objekat kod zgrade Kvele, u kompleksu Jedinstvo i td.“

izvor:sandzakhaber.novipazar.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO