Od 1. jula povraćaj PDV za bebi opremu i hranu

Od 1. do 15. jula prvi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe, za račune izdate od 1. januara do kraja juna. Građani će dobiti svoj novac krajem avgusta

image

UREDNO čuvane račune roditelji će konačno moći da dostave Poreskoj upravi. Od 1. do 15. jula prvi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe. Država naplaćeni porez vraća za stvari kupljene za decu do dve godine starosti, a u prvom roku se podnose računi izdati od 1. januara do kraja juna ove godine. Ukoliko se poreznici budu držali maksimalnih zakonskih rokova, vraćeni novac će im leći na račune – krajem avgusta.

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV koji i može biti vraćen. Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge – 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

ZAHTEVI
TOKOM ove godine prijem zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost na kupljenu bebi-opremu će se primati samo tokom jula. Od sledeće godine, refundacija će moći da se zatraži i od 1. do 15. februara.
– Zahtevi se podnose jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište – objašnjava Dragan Agatunović, iz Sektora za kontrolu Poreske uprave.

Uz zahtev, obrazac RFNB, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.
Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV i refundira.

BROJKE
*960 hiljada dinara limit godišnje plate roditelja
* 40 hiljada dinara PDV se vraća u prvoj godini
* 5 grupa proizvoda može da bude oslobođeno PDV-a

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO