Objavljen 9. broj časopisa Avlija

Novi Pazar – Iz štampe je izašao deveti broj časopisa Avlija koji je posvećen nedavno preminulom akademiku Aliji Džogoviću koji je bio saradnik časopisa Avlije od osnivanja. U novom broju su objavljeni njegovi radovi ,,Jedan dan među Ćamilovim višnjama’’, ,,Obnova alhamijado poetike’’ kao i pjesme: ,,Bihor’’ i ,,Kako je naš otac gradio kuću’’.

Novi broj Avlije otvara Zoran Janković koji piše o piscima i njihovim sudbinama a od pisaca predstavljen je Safet Hadrović Vrbički kroz intervju, priču ,,Sirat ćuprija’’, dvije pjesme i putopis iz Irana. O Hadrovićevoj nagrađivanoj tragediji ,,Žrtva’’ piše Mustafa Smajlović, a portret pisca je uradio akademski slikar Aldemar Ibrahimović.

U ovom broju časopisa pored proze i poezije Zije Dizdarevića, Rama Markišića, Safvet-bega Bašagića i Miftara Adžemija objavljene su i nagrađene i pohvaljene priče i pjesme sa 3. konkursa časopisa Avlija.

Ljubitelji proze i poezije biće u prilici da čitaju djela autora: Marije Labak ,,Zadnji dan u Domu’’, Tamare Lucić-Dinić ,,Potraži me, Emine Žuna ,,Crvena pletara’’, Sanele Halković ,,Boje tragova’’, Aleksandra Obradovića ,,Krvnik’’, Fuada Hrustića ,,Godišnjica braka’’, Slobodana M. Obradovića ,,Zbeg’’, Misere Suljić-Sijarić ,,Krv za mlijeko’’, Sebastijana A. Kukavice ,,Referendum’’, Dragana Stodića ,,Izađe čovek iz kuće’’, Slađane Golijanin ,,Plovimo’’, Dušana Mijajlovića Adskog ,,Bio sam’’, Denisa Peričića ,,To nije malo’’, Franje Matanovića ,,Ovo je poruka’’, Ivane Milanov ,,Haotična pesma’’, Jadranke Varga ,,Tamna strana srca’’, Ani Stajkove Ivanove ,,U svom dvorištu’’, Amine Hrnčić ,,Imanentan’’, Ljiljane Bralović ,,Junakova duša’’, Sretena Vujovića ,,Čežnja II’’ i ,,Negdašnji ja II’’, Vesne Laudanović ,,K’o sad da ig vidim’’, Igora Delina ,,Utakmica’’, Mehmeda Meše Delića ,,Ne daj se mladosti’’ kao i nagrađenu dječju poeziju i prozu Šejle Delić ,,Mjesečeva ljepota’’, Mihaila Grbića ,,Horor priča’’ i Dženana Medovića ,,Ljubav’’.

U novoj Avliji Mirsad Hadrović piše o džamiji u Petnjici a Amar Škrijelj o kolašinskoj džamiji. O znamenitim Bošnjacima objavljeni su radovi Mersade Nuruddine Agović ,,Dr Safvet-beg Bašagić’’, Bajra Agovića ,,Hafiz Salih Gašević’’ i Ćamila Topalovića ,,Vijek od rođenja Mustafe Pećanina’’. Osman Kurpejović piše o Hamid-begu Bećiragiću a Mevljuda Hadžić-Novalić o Kur’anskoj definiciji velikog uspjeha.

Faruk Kalić piše o slikaru Ahmetu Ademagiću, Safet Hadrović Vrbički o perspektivnom piscu Enesu Nikšiću iz Novog Pazara a Muhamed Fetić daje osvrt na nedavno izdatu fotomonografiju ,,Staro Rožaje’’ dok je tema devetog broja časopisa hilafet.

U ovom broju objavljene su stare fotografije Novog Pazara iz foto-arhive Fatiha Hadžića.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO