Novi zakon za bolju zaštitu potrošača

Potrošači koji imaju primedbu na kupljenu robu će, novim zakonom o zaštiti potrošača, moći šest meseci, posle kupovine, da traže povraćaj novca, zamenu ili popravku, a povraćaj novca biće u roku od 30 dana, izjavio je danas ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Rok za odgovor potrošačima na reklamaciju biće skraćen sa 15 na osam dana, najavio je Ljajić.

Obrazlažući novi zakon o zaštiti potrošača u Skupštini Srbije, Lajić je poručio da će taj zakon dati dovoljno mehanizama i instrumenata da zaštitu prava potrošača, kako bi ona bila efikasnija i delotvornija.

Ljajić je najavio da će kupac, novim zakonom, imati mogućnost da se , kada je reč o kupovini na daljinu, bez obrazloženja predomisli u roku od 14 dana.

Ministar je najavio da će biti ukinute sudske takse za potrošačke sporove manje od 500.000 dinara, kako bi se potrošači podstakli da se izbore za svoja prava i sudskim putem, što do sada nije bio slučaj jer su sudske takse bile skupe.

Ovo je celovit paket za koji verujem da će zakon učiniti efikasnijom i delotvornijom, rekao je Ljajić, koji je obrazložio i razloge za izmenu zakona o elektronskim komunikacijama.

Predlogom izmena zakona o elektronskim komunikacijama predviđeno je spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RaPUS), rekao je Lajić. Drugi razlog za izmene tog zakona je što je Ustavni sud utvrdio da su pojedine odredbe tog zakona neustavne zato što se radi o povredi prava na tajnost komuniciranja korisnika elektronskih komunikacija, rekao je Ljajić.

Na vanrednom zasedanju Skupština Srbije danas će na dnevnom redu koji ima šest tačaka biti rasprava o Predlogu zakona o zaštiti potrošača, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO