Nova pošast se ubrzano širi svetom: Ebola ubija neviđenom brzinom – video

U saopštenju je potvrđeno da su dva testirana krvna uzorka bila pozitivna na ebolu. Prvi slučajevi ovog virusa su primećeni krajem prošlog meseca.U Africi su prvi slučajevi virusa ebole primećeni krajem prošlog meseca, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla biti pogubna. Uvedena su ograničenja putovanja, stanovništvu je savetovano da ne izlaze iz kuća, da ne jedu divlje meso i da ostanu mirni

 

 

Smrtonosni virus ebole od kojeg je u Gvineji već preminulo 70 osoba proširio se i u susednu Liberiju, objavila je Svetska zdravstvena organizacija.

U saopštenju je potvrđeno da su dva testirana krvna uzorka bila pozitivna na ebolu. Prvi slučajevi ovog virusa su primećeni krajem prošlog meseca.

Bez leka ili vakcine, ministarstvo zdravlja je upozorilo stanovništvo da ostanu u kućama dok ne pokušaju da zaustave širenje virusa.

– U Gvineji, zemlji sa slabom medicinskom infrastrukturom, epidemija kao ova može biti pogubna – rekao je predstavnik UNICEF-a u Gvineji, doktor Mohamed Ajoja.

Osim u Liberiji, i u Sijera Leoneu su dva nedavna smrtna slučaja pripisana opakom virusu. Svetska zdravstvena organizacija je zbog opasnosti od širenja ebole pozvala na uvođenja ograničenja putovanja.

Na to ih je podstaknuo izveštaj da je jedna od preminulih osoba iz Liberije udata za Gvinejca, i da se vratila bolesna s nedavnog putovanja iz te zemlje. Druga zaražena osoba je njena sestra, koja je još uvek živa i trenutno je izolovana u medicinskom centru.

Analitičari ukazuju da je ovo prvi slučaj ebole u Gvineji, i da je češća pojava u Ugandi i DR Kongo. Zvaničnici su pozvali ljude da ostanu mirni, peru ruke i prijavljuju sve slučajeve vlasti. Takođe, apelovali su da ne jedu divlje meso i ponudili su zdravstvenu zaštitu svakome ko otkrije simptome.

Otkako je ovaj virus otkriven u Zairu 1976. godine, od njega je preminulo 1.500 ljudi. Simptomi bolesti su teška groznica s povraćanjem, dijarejom i unutrašnjim i spoljašnjim krvarenjem.

Širi se preko dodira i ubija 25 do 90 odsto zaraženih. Do danas nisu otkriveni efektivni lekovi ili vakcine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO