Nova grupa mudžahida Bošnjaka stigla u Sham (Sirija)

Kako je portal “PUTVJERNIKA” objavio grupa mudžahida iz BIH i Sandžaka pridružila se juče borcima u Sriji – Sham (tako ga zovu mudžahidi), koji se bore protiv režima Bašara Al Assada. Stranica Putvjernika na socijalnoj mreži facebook tvrdi da je izvor ove informacije borac pod imenom Ebu Halid.

Poruku prenosimo u celosti:

“NAŠA BRAĆA MUDŽAHIDI IZ BIH I SANDŽAKA,JEDNA SKUPINA NJIH SE PRIKLJUČILA ODREDU “DŽEJŠ MUHADŽIRUN”,DOVITE ALLAHU DA IH POMOGNE NA NJEGOVOM PUTU I DA NJIHOVE HITCE UČINI PRECIZNIM***Izvor info brat mudžahid u blagoslovljenom Shamu ebu Halid”

Screen shot 2013-07-01 at 5.50.31 PM
screenshot

Podsetimo u Siriji je poginulo do sada po informacijama četiri borca iz Sandžaka. Na ovoj stranici ne navode koliko je sandžaklija ni koji je broj.

Više desetina Albanaca, računajući i one sa Kosova, prema nezvaničnim podacima, bori se na strani opozicije u Siriji javio je danas Dojče vele.

Ova agencija objavila je razgovor sa jednim Albancem koji je želeo da ostane anoniman,a koji je kazao da se borio u Siriji
“Moj odlazak u Siriju bio je motivisan verom. Video sam da je tamo počeo rat između sunita i šiita i, uzimajući u obzir pomoć koju su alaviti dobili od svoje šiitske braće, inspirisan Kuranom i idejama božjeg poslanika, odlučio sam da izađem u susret toj zemlji i odem u Siriju“, ispričao je on.

Idriz Bilibani iz Prizrena, među svojim pristalicama poznat i kao “šeik”, magistar je islamskih nauka a islam propoveda na način koji do pre desetak godina nije bio poznat na prostorima Kosova.

“Šta je problem ako bi neko sa ovih prostora odlučio da pomogne tom napaćenom narodu? Odlazi čovek da pomogne narodu koji se muči i ubija od strane diktatorskog, Asadovog režima. Čitav svet je uveren u zločine Asada nad sunitskim stanovništvom i ti zločini su svakog dana sve gori i gori. Među običnim svetom, a kamoli među razumnima, ne bi trebalo da bude rasprave o tome da je obaveza čitavog sveta da pomogne Siriji i da što pre svrgne diktatora”, smatra Bilbani.

Idriz Bilibani je inače završio medresu Gazi Isa Beg u Novom Pazaru 2000 godine, ova medresa je pod kontrolom Islamske zajednice u Srbiji koju predvodi Muamer Zukorlić.

borci u shamu - sirija
borci u shamu – sirija

Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZ) u petak je objavom proglasa koji je pročitan na džuma-namazu širom BiH i dijaspori prvi put od početka rata u Siriji zauzeo stav o sukobima u toj zemlji te pozvao na zaustavljanje krvoprolića. U proglasu, između ostalog, preporučuju muslimanima iz BiH da se ne miješaju i ne učestvuju u ratu u Siriji.

– Rijaset poziva muslimane, ulemu u domovini i dijaspori, posebno islamske autoritete u muslimanskom svijetu, na punu odgovornost, krajnju razboritost i potpuni oprez u kvalifikaciji sukoba i nasilja u Siriji i na odgovorno tumačenje vjere te da ne nasjedaju na tuđe projekte i ne postaju izvođači ili sredstvo za ostvarenje nečijih interesa i ciljeva – navodi se u proglasu Rijaseta IZBiH.

Sa druge strane jedan od najvećih alima Dr Mohammad Al-Arefe pozvao je muslimane širom svijeta u džihad (sveti rat) u Shamu – Siriji.

izvor:putvjernika, facebook, agencije

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO