Nova godina, novi nameti: Dizel skuplji za 5, auto-gas za 3 dinara

gorivo_-_tocilica

U Srbiji će od 1. januara samo po osnovu povećanja akciza doći do poskupljenja dizela za oko pet, auto-gasa za oko tri dinara, a benzina za oko 50 para po litru. Ove cene važiće od Nove godine pod pretpostavkom da će sve naftne kompanije podići maloprodajne cene za onoliko koliko skoče akcize.

Od prvog dana 2014. godine akcize na dizel porašće za četiri dinara, na tečni naftni gas, odnosno auto-gas 2,7 dinara po litru i 40 para na benzin. Na ovo povećanje trebalo bi dodati i PDV na akcizu.

U naftnim kompanijama nisu hteli za “Blic” da preciziraju koliko će rast nameta države uticati na finalnu cenu goriva.

Iz „Mol grupe“ poručuju da će se kompanija “zbog rasta akcize na domaćem tržištu suočiti sa povećanjem krajnje cene naftnih derivata, što ni u kom slučaju nije odraz poslovne politike naftnih kompanija”.

411152_10_ff

U „Lukoilu“ kažu za “Blic” da će se svakako potruditi da, što je moguće veći deo zahvatanja države preuzmu na sebe, kako bi povećanje maloprodajne cene bilo minimalno, odnosno kako se ne bi dodatno opteretio kućni budžet kupaca.

– S druge strane, problem svakako predstavljaju i male marže na naftnim derivatima – ističu u „Lukoilu“.

Toma Mićević, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekao je za “Blic” da bi trebalo očekivati da kada država poveća namete i kompanije u tom iznosu podignu cene.

– Ukoliko bi dinar kojim slučajem značajnije ojačao, onda ne bi moralo da dođe do poskupljenja u maloprodaji za pun iznos skoka akciza – navodi Mićović.

U Ministarstvu energertike kažu za “Blic” da se najbolja cena za kupce postiže kroz povećanje konkurencije u maloprodaji.

Na ovoj adresi, međutim, najavljuju da bi od 1. januara 2014. trebalo da počne naplata naknada za formiranje obaveznih zaliha, kao i naknada za markiranje goriva. Prva će, kako navode, iznositi više od dva dinara po litru, dok će naknada za markiranje biti oko 30 para po litru.

U Udruženju naftnih kompanija tvrde da će zbog uvođenja ovih naknada dodatno poskupeti gorivo u maloprodaji, ali da još nije moguće odrediti za koliko.

sandžakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO