Njemačka: Islam kao zvanična vjera u Donjoj Saksoniji

njemacka-islam-kao-zvanicna-vjera-u-donjoj-saksoniji_trt-bosanski-23875

U njemačkoj saveznoj državi Donja Saksonija (Niedersachsen) potpisan je preliminarni sporazum kojim se islam stavlja na lisu zvaničnih religija u ovom dijelu Njemačke.

Nakon potpisivanja preliminarnog sporazuma koji vodi ka priznavanju islama kao zvanične religije u Donjoj Saksoniji, pošto je isto učinjeno u Bremenu i Hamburgu, premijer ove savezne države Stephen Weil je okupio predstavnike islamskih institucija kako bi započeo i zvanične pregovore o uvrštavanju islama među zvanične vjere.

Ističući kako su muslimani u Donjoj Saksoniji bili jedan od ključnih dijelova društva, premijer ove savezne države je rekao “U prošlosti je vladao obostrani skepticizam, a naša Vlada želi ovim sporazumom da iskaže poštovanje prema muslimanima”.

Sastanku sa Weilom i brojnim drugim njemačkim političarima i gostima su prisustvovali predsjedavajući Turske islamske unije za područje Donje Saksonije i Bremena – Yilmaz Kilic, zatim predsjedavajući Vijeća u Hannoveru Avni Altiner i predsjedavajući Federacije alevitskih udruženja Njemačke – Huseyin Mat.

“Pred nama je oko 30-tak pitanja koje želimo raspraviti i postići dogovor. Želimo potpisati sporazum koji će služiti za primjer i ostalim većim provincijama,” rekao je Kilic.

Avni Altiner je izvijestio kako 6,7 posto populacije Donje Saksonije čine muslimani i dodao da su obradovani potpisivanjem ovog sporazuma, koji će im omogućiti da uživaju ista prava kao kršćani i jevreji.

preuzeto sa: www.trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO