Nataša Kandić opet tuži srpsku vojsku i policiju za zločine nad Albancima

Natasa kAndic

Fond za humanitarno pravo (FHP) danas je saopštio da je Tužilaštvu za ratne zločine podneo krivičnu prijavu protiv više pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i policije zbog osnovane sumnje da su 1999. godine ubili 78 kosovskih Albanaca u selu Kraljane, u opštini Ðakovica.

Kako se navodi u saopštenju, FHP je podneo krivičnu prijavu protiv šest identifikovanih oficira i pripadnika 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (125. mtbr VJ), komandanta 24. odreda Posebnih jedinica policije (PJP) i više neidentifikovanih pripadnika VJ i 24. odreda PJP zbog osnova sumnje da su naredili, odnosno izvršili ubistvo 78 muškaraca kosovskih Albanaca u selu Kraljane (opština Ðakovica), 4. aprila 1999. godine.

Među prijavljenima su Dragan Živanović, tadašnji komandant 125. mtbr VJ, Žarko Braković, tadašnji komandant 24. odreda PJP, Ðorđe Nikolić, načelnik štaba 125. mtbr VJ i Robert Šmajcelj, zamenik komandanta 5. borbene grupe 125. mtbr VJ, dodaje se u saopštenju.

FHP je naveo da su tela 17 muškaraca koje su 4. aprila 1999. godine zadržali pripadnici vojske i policije, nađena 2001. u masovnoj grobnici kod jezera Perućac, kod Bajine Bašte, tela osam muškaraca ekshumirana su sa groblja u selu Brekovac, pored Ðakovice, dok se za telima 53 muškarca traga.

Među 78 ubijenih muškaraca, 11 je bilo maloletno, a dva najmlađa dečaka su imala po 15 godina, dodaje se u saopštenju FHP, čiji je osnivač Nataša Kandić.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO