Najveća kornjača na svijetu

najveca_kornjaca_na_svijetu_337509989

Najveća kornjača na svijetu je pronađena u rijeci Amazon. Procjenjuje se da je stara 529 godina, 8 metara dugačka i teži nevjerovatnih 363 kg.

Kornjača sa crvenkastim okvirom je brazilska gigantska kornjača koju lokalano stanovništvo naziva kao: morrocoy, woyamou ili wayamo. Ove vrste gigantskih kornjača uvijek se mogu naći u rijeci Amazon. Većina njih se nalazi u Peruu, Brazilu, Kolumbiji, Venecueli ili slično, a odrasle kornjače mogu dostići dužinu od 3 metra, ali ova kornjača je veća. Zanimljivo je da su ove kornjače biljojedi.

Glavna ishrana im je biljka koja raste u Chatc provinciji u Brazilu. Cvjetovi ove biljke imaju gen koji onima koji ga koriste u ishrani produžuje životni vijek. Uvođenje ovog cvijeta u ishranu kornjača, omogućava kornjačama da narastu do iznimnih veličina i čak služe kao lokalni čuvari tih biljaka.

Navike za gniježdenje su im slične kao kod morskih kornjača. Baš kao i morske kornjače okupljaju se u većem broju i zajedno putuju do područja pogodnih za gniježdenje. Ženke kornjača polažu jaja na sprudove (nakupine pijeska), koje postoje samo za vrijeme suše, a takvih područja je veoma malo. Ženke po noći izađu na sprudove i polože jaja (mogu položiti do 100 jaja) i vrate se u svoja hranilišta.

Kada se mladi izlegu, dugi su svega 5 cm i izlegu se okrenuti direktno prema vodi ali su u tom trenutku meta brojnih grabežljivaca i imaju nekih 5% šanse za preživljavanje.

Ove kornjače su zaštićena vrsta.

sandžakhaber / izvor: kip.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO