Nagrada “Pero Ćamila Sijarića” – mr. Fatimi Muminović-Pelesić

Novi Pazar – Stručni žiri Bošnjačkog nacionalnog vijeća za dodjelu nagrade „Pero Ćamila Sijarića“  za 2013. godinu, u sastavu: Dr. Redžep Škrijelj (predsjednik), doc. Dr. Sead Šemsović i Safet Sijarić, književnik, nakon podrobnog sagledavanja tekuće književne produkcije Bošnjaka u Sandžaku donio je odluku da ovogodišnju književnu nagradu dodijeli našoj književnici i profesoru Državnog univerziteta u Novom Pazaru, mr. Fatimi Muminović-Pelesić, za sveukupni književno-publicistički, esejistički, naučno-pedagoški, i rad na afirmaciji  bosanskog jezika i kulture u Sandžaku.

BNVulaz

U obrazloženju odluke stoji da Fatima Pelestić-Muminović rođena 1956. godine u Trijebinama kod Sjenice, osnovno i srednje obrazovanje je završila u Novom Pazaru, a studij književnosti i postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je magistrirala (1987) i trenutno završava svoj doktorski studiju.

Fatima Muminović-Pelesić, je član recenzentske komisije BNV za izradu udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku u član redakcije časopisa „Bošnjačka riječ“ u kome u rubrici:  Slovo o bosanskom jeziku, donosi svoja zanimljiva istraživanja.

izvor.Sandžakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO