Na pomolu novi svetski rat?

Lideri SAD i Britanije pokušavaju da ubijede ruskog predsjednika da više ne pomaže Bašaru el Asadu ili će u suprotnom krenuti u vojnu akciju

Kameron i Obama
Kameron i Obama
Britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama na predstojećem sastanku Grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) namjeravaju da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zaprijete da više ne podržava režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada ili će u suprotnom pokrenuti vojnu akciju, pišu londonski mediji.

Ta vijest dolazi dan nakon što su SAD objavile da će naoružati pobunjenike u Siriji i uvesti zonu neletenja zbog izvještaja da je Asadova vojska koristila hemijsko oružje, koji Rusija smatra lažnim.

Putin kod Camerona

Cameron i Obama spremaju vojnu akciju u Siriji, a problem bi mogao da predstavlja Putin, koji je jedini saveznik Bašara el Asada. Dvojica lidera žele da ubijede ruskog predsjednika da odustane od Sirije, međutim, izgleda da su spremni da krenu na tu zemlju bez obzira na sve. To bi, prema navodima stručnjaka, lako moglo da izazove treći svjetski svjetski rat.

Kako bi se to izbjeglo, Cameron će danas ugostiti Putina u Londonu, dan prije nego što obojica krenu na dvodnevni samit G8 u Sjevernu Irsku.

Britanski premijer je sa Obamom već razradio plan za Siriju, tako da će pokušati da ubijedi ruskog predsjednika da se povuče. Ukoliko mu to ne uspije, na samitu G8 u ubjeđivanju će mu se pridružiti i američki predsjednik, ali i lider francuske Holland, kao i premijer Italije Enriko Leta.

Međutim, analitičari smatraju da su šanse da Zapad ubijedi Putina da napusti Asada ravne nuli. Naime, dok SAD tvrde da imaju jake dokaze da je sirijski režim upotrijebio hemijsko oružje i da neće biti greške kakva je učinjena u Iraku, Rusija je uvjerena da je to laž.

Rusija ne vjeruje Americi

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je juče da dokazi SAD ne zadovoljavaju kriterijume koji bi ih učinili pouzdanim, odnosno ne zadovoljavaju uslove koje je propisala Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW). On je rekao da ta organizacija izričito propisuje da uzorci krvi, urina i odjeće mogu da se uzmu kao pouzdani dokazi samo ako ih njeni stručnjaci nadgledaju od trenutka kad su uzeti radi odnošenja u laboratoriju.

– Takođe, režim nije satjeran uza zid. Kakvog bi smisla imalo da Asad upotrijebi hemijsko oružje, i to u takvoj mjeri – rekao je Lavrov.

Britaniju čekaju gubici

Britanski obavještajci upozoravaju premijer David Cameron da bi njihova zemlja mogla pretrpjeti ogromne gubitke ukoliko bi pokušala da uvede zonu neletenja u Siriji. Oni kažu da Sirija i Libija, u kojoj je Zapad takođe uveo zonu zabrane leta da bi srušio Moamera Gadafija, nisu isto jer režim Bašara el Asada ima moderno oružje za uništenje aviona, koje je dobio od Rusije.

izvor:Haber.ba
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO