Muslimani u britanskom gradu Stoke on Trent otkupili crkvu

muslimani-u-britanskom-gradu-stoke-on-trentu-otkupili-crkvu_trt-bosanski-24183

Crkva Svetog Petra u gradiću Stoke on Trent – centru grnčarske industrije u Velikoj Britaniji i gradu iz kojeg potiče nogometni prvoligaš Stoke City, u kome igra i bosanskohercegovački reprezentativni golman Asmir Begović, prodana je muslimanima ovog grada, nakon što je ranije zatvorena zbog sve slabije posjećenosti. Kako prenose britanski mediji, lokalna zajednica muslimana je odlučila kupiti objekat nakon njegovog zatvaranja.

Crkveno vodstvo je saopštilo da će hrišćani iz ovog područja sada biti u prilici da posjećuju drugu crkvu, u blizini, a novac od prodaje stare će biti iskorišten za dobrobit župljana.

Identiteti kupaca još uvijek su nepoznati, kazao je glasnogovornik crkve, a prethodno je zaprimljen manji broj skromnih ponuda. Najbolju ponudu je ipak dala lokalna zajednica muslimana.

“Broj katolika koji nastanjuju ovo područje nedavno je opao,” kazao je glasnogovornik, dodajući “Nadbiskupija Birmingham ima preko 200 župnih crkava i katoličku populaciju od oko 285 hiljada vjernika.”

Istraživanje provedeno 2007. godine u Velikoj Britaniji, pokazalo je da tek 15 posto Britanaca posjećuje crkvu najmanje jednom mjesečno. Druga istraživanja su pokazala da Velika Britanija spada u grupu zemalja u kojima je posjećenost u crkvama među najmanjim u Evropi.

izvor: www.trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO