Majkrosoft želi da kupi Nokiu?

mikrosoft

Korporacija Microsoft razgovarala je nedavno sa predstavnicima Nokie o mogućnosti kupovine njenog biznisa s mobilnim telefonima, piše danas Wall Street Journal.

Prema podacima dnevnika, kompanije su postigle značajan napredak u pregovorima, ali su oni, ipak, prekinuti, jer strane nisu mogle da postignu dogovor o konačnoj ceni zbog tržišnog položaja Nokie koja zaostaje za konkurentima Appleom i Samsungom.

Nije jasno koliko je Nokia tražila za svoj biznis. Prošle godine, udeo proizvodnje mobilnih telefona činio je više od polovine prihoda kompanije, koji su dostigli 30,2 milijarde evra (40,15 milijardi dolara).

Vrednost Nokie na američkom tržištu premašuje 14 milijardi dolara, navodi list.

Microsoft i Nokia su partneri više od dve godine nakon što je finska kompanija pristala da u svoje smartfone ugrađuje operativni sistem Microsofta Windows Phone. Pri tome, američka kompanija je uložila milijarde dolara za pomoć Nokii u marketingu i razvoju.

To partnerstvo ipak nije dovelo do značajnijeg poboljšanja položaja Microsofta u poslu s mobilnim telefonima, iako je Windows Phone pretekao Black Berry i zauzeo treće mesto na svetskom tržištu smartfona.

Prema podacima istraživačke kompanije IDC, u prvom tromesečju ove godine smartfoni sa operativnim sistemom Windows Phone činili su nešto više od tri odsto ponude novih pametnih telefona u svetu, u poređenju sa oko 75 odsto sa Androidom.

Pri tome, 79 odsto svih uređaja sa sistemom Windows Phone prodaje Nokia. U septembru 2010. bivši visoki rukovodilac Microsofta, Stiven Elop, postao je glavni izvršni direktor Nokie.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO