Ljajić – Srbija i Turska imaju odlične političke i ekonomske odnose

Turski avioprevoznik “Turkiš erlajns” posle 25 godina otvorio je prvu redovnu kargo liniju sa Aerodroma “Nikola Tesla”. Svakog petka iz Beograda će poletati avion koji će moći u Tursku da ponese 70 tona srpskih proizvoda namenjenih Turskom tržištu. Ministar trgoviene i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić istakao je na otvaranju ovog leta da Srbija i Turska imaju odlične političke i ekonomske odnose

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da Srbija i Turska imaju odlične političke i ekonomske odnose, ali da ne možemo biti zadovoljni niti obimom razmene između dve zemlje, a još manje obimom turskih investicija u srpsku privredu.

Ljajić kaže da će ovaj kargo most omogućiti robi sa našeg prostora da se u jednom danu nađe na turskom tržištu.

“Naš cilj jeste da obim robne razmene podignemo na milijardu evra i zato ova prva kargo linija Beograd-Istanbul jeste korak u tom pravcu. Verujem da će obim ukupne privredne razmene između dve zemlje biti značajno povećan”, kaže Ljajić.

Ministar Ljajić je najvio da će se nesporazumi oko slota za sletanje “Er Srbije” na glavni aerodrom u Istanbulu veoma brzo resiti i da će naši avioni zauzeti ono mesto koje im pripada na turskom nebu.

Inače, turske komapnije nedeljno imaju preko 20 linija iz Srbije i kako kažu sve su isplative.

“Za mene je ovo istorijski dan zato što je već poznato u istoriji da je Beograd uvek bio centar transportnih ruta kroz vekove. Utemeljili smo novi put, ovaj put je ponovo deo ‘Puta svile’, ali sada je on kroz vazduh”, kaže direktor “Turkiš erlajnsa” u Beogradu Ozgur Boran.

Linija će ići od Istanbula ka Madridu, zatim preko Beograda ka Istanbulu i omogućiće da roba iz Srbije dođe na 94 svetske destinacije.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO