Ljajić – Sdp će imati svoj poslanički klub, Vlada do 25.aprila.

BEOGRAD – Predsednik SDP Rasim Ljajić očekuje da se proces formiranja vlade završi do 25. aprila, najdalje do 1. maja i svako prebacivanje tog roka bi, prema njegovim rečima, bilo gubljenje vremena.

Ljajić je, iako ne zna koje će sve stranke činiti izvršnu vlast, uveren da će ona imati manje partnera nego odlazeća vlada i smatra da bi trebalo da ima i manje ministarstava, najviše 15 ili 16.

Gostujući na B92, Ljajić, čija je stranka nastupala na listi “Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo”, rekao je da ni sa kim još nije razgovarao o ulozi koju bi on lično mogao imati u budućoj vladi.
“Ja sam realan čovek i moramo da vidimo kakva će biti konstelacija u budućoj vladi, ko će je sačinjavati, a onda ćemo razgovarati sa koalicionim partnerima. Nismo sami, a ni najjači da možemo da o tome sami odlučujemo”, rekao je Ljajić.

On je dodao da lider SNS Aleksandar Vučić trenutno radi na programu buduće vlade, i da će se kompozicija vlade znati tek pošto se potencijalni koalicioni partneri izjasne o tom programu.

Ljajić je rekao da smatra da bi, i pored toga što lista okupljena oko SNS ima apsolutnu većinu u parlamentu, vlada trebalo da bude proširena strankama van te liste.

Iako će, kako naglašava, poslednju reč o tome imati SNS, Ljajić smatra “da bi bilo dobro” da i Socijalistička partija Srbije bude deo vladine koalicije, a da “nema ništa protiv” ni protiv saradnje sa liderom Nove demokratske stranke Borisom Tadićem.

Buduću Vladu Srbije, kako je objasnio, očekuju veliki izazovi u oblasti ekonomije i reformama u nekoliko oblasti, ali mera njene uspešnosti biće zaposlenost građana.

Nedavno održani izbori su, kao “čistilište” političke scene, prema Ljajićevom mišljenu, stvorili dobre preduslove da se napravi monolitnija i efikasnija vlada.
“Ovo je kraj jedne epohe i faze u političkom sazrevanju zemlje i početak političke scene koja će biti sastavljena od daleko manjeg broja stranaka. Ja očekujem nastavak tog procesa ujedinjavanja i ukrupnjavanja na političkoj sceni”, rekao je Ljajić, objasnivši da je oštra politička polarizacija u društvu, koja nakon poslednjih izbora više ne postoji, bila godinama prepreka razvitku društva i reformama.

LJajić je ponovio da neće sedeti u Vladi u kojoj bude Sulejman Ugljanin i dodao da ostaje pri svom stavu ako Ugljanin ostaje pri svom.

Na pitanje novinara o rezultatima u Sandžaku Ljajić je rekao sa je zadovoljan rezultatima imajući u obzir kakva je prvljava kampanja vođena protiv Vučića i njega i da je pored Ugljanina i Zukorlića ova koalicija ubedljivo dobila izbore u Sandžaku.

Upitan na koji način će njegova stranka sa tako snažnim koalicionim partnerom uspeti da očuva i izgradi svoj politički identitet, Ljajić je rekao da će SDPS imati poslanički klub i naći meru između delovanja u savezu i želje da sačuva svoju političku osobenost.

Ljajić se osvrnuo i na hapšenja zbog malverzacija u agenciji agenciji SIEPA, ističući da je srećan zbog toga što je prilikom formiranja prošle vlade ona pripala Ujedinjenim regionima Srbije, a ne njegovom Ministarstvu trgovine i telekomunikacija.
“Bog me je spasao, inače bih ni kriv ni dužan nastradao u ovoj situaciji”, rekao je Ljajić, koji je, međutim, dodao da je takva agencija potrebna Srbiji, ali da ju je neophodno postaviti na drugačije osnove.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO