Leto, vrućine i djeca u automobilima

Leto je tu, stigle su i visoke temperature. S ljetom dolaze i situacije o kojima čitamo i čujemo u medijima – kolabirani kućni ljubimci, ostavljeni „samo na trenutak“ u autima koji se na suncu (pa čak i u hladu) pretvaraju u pećnice. Na žalost, ponekad čujemo i o nastradalom djetetu, ostavljenom da spava dok roditelji obavljaju što trebaju, a nisu rijetke situacije ni da dijete ostane zaboravljeno u automobilu. Kako se to uopće može ikome dogoditi, pitate se. Možda i mislite da se to vama nikada ne bi moglo dogoditi. Na žalost, varate se. Evo i zašto.

bebe u autosjedalici

Svi imamo svoje dnevne rutine koje već automatski obavljamo. Pri svakoj promjeni te rutine budite posebno oprezni, vaš um zna prevariti i, jednom kad se nađete na ruti koja je inače dio vaše rutine,  vrlo lako se možete prebaciti na „automatskog pilota“ i smetnuti s uma ono što ste novoga dodali u svoju rutinu.

 

To se može dogoditi svakome!
Nije važno radi li se o vašem partneru/partnerici ili trećoj osobi koja se brine o vašem djetetu tijekom dana. Iako možda zvuči nevjerojatno, zbog današnjeg načina života, svakodnevne strke, stresa, neispavanosti, umora, hormonalnih promjena, a osobito zbog karakteristike našeg mozga da naviknuti slijed aktivnosti obavlja automatski, svakome se može dogoditi da zaboravi na dijete u sjedalici, pogotovo ako vožnja djeteta nije dio dnevne rutine.

 

S druge strane, jedan dio roditelja vjeruje kako nema ničeg opasnog u tome da dijete na kratko ostave samo u automobilu. Ova praksa potencijalno je opasna u bilo koje doba godine, ali najopasnija je ljeti. Može se dogoditi da ostavite dijete nakratko u automobilu (samo dok uđete u dućan kupiti par sitnica) a ipak se zadržite duže od planiranog. Moguće je i da ste uvjereni kako ste dijete ostavili zaštićeno u hladu, a da se zadržite dovoljno dugo da se automobil odjednom nađe na udaru sunca i zagrije preko svake mjere i ugrozi dijete. Možete i krivo procijeniti vanjsku temperaturu (koja je bitno viša u automobilu!).

 

Što se točno događa kada ste zatvoreni u automobilu pri višim temperaturama?
Duži boravak u parkiranom automobilu utječe na temperaturu tijela. Temperatura tijela se podiže i uslijed toga dolazi do toplotnog udara. Posljedice mogu uzrokovati teško opće stanje, a u nemalom broju slučajeva i smrt, čak i kod odraslih osoba, a djeca su još osjetljivija na visoke temperature!

beba1

Činjenice:

 

Djelomično otvoren prozor ne utječe značajno na usporavanje podizanja temperature u automobilu.
Temperatura djetetova tijela se diže 3-5 puta brže od temperature tijela odrasle osobe.
U samo 10 minuta temperatura u automobilu se može podići za  20°C.
Pri vanjskoj temperaturi od samo 26°C, temperatura u automobilu može dostići 32°C u samo 10 minuta. Za 30 minuta, temperatura u parkiranom automobilu će biti 45°C.
Kada su vani temperature više, temperatura u parkiranom automobilu može dostići 50°C u samo nekoliko minuta.
Ukoliko imate naviku ostavljati dijete u autu „samo na trenutak“, morate znati i koji su znakovi da je djetetu toplina naškodila, kako biste na vrijeme reagirali i potražili pomoć.

 

Znakovi toplotnog udara:

 

Visoka temperatura, iznad 39, bez znakova znojenja
Vruća, crvena i suha koža
Ubrzan puls
Nemir
Zbunjenost
Vrtoglavica
Glavobolja
Povraćanje
Ubrzano, plitko disanje
Letargija
Nesvijest

 

Što napraviti ako sumnjate da dijete ima toplotni udar?

 

Najvažnije je da se snizi temperatura tijela što je brže moguće.

Pozovite hitnu pomoć, zatim potpuno razodjenite dijete i unesite ga u hladniju prostoriju. ako ste na otvorenom, premjestite dijete u hlad.

Dok čekate liječničku pomoć, namočite ručnik ili majicu u hladnu vodu i ohladite cijelo tijelo. Uzmite nešto što će poslužiti kao lepeza kako bi rashladili dijete (fascikl, odjevni predmet, papir..)

Ukoliko dijete pokazuje samo znakove iscrpljenosti od topline, uvedite ga u hladniju prostoriju, poželjno je da je prostorija klimatizirana. Dajte djetetu da pije dosta tekućine. Pazite da tekućina nije prezaslađena ili prehladna. Tuširanje ili kupka mlakom vodom također može pomoći. Poželjno je da dijete ostane u zatvorenom prostoru i da se odmara ostatak dana. Ukoliko ubrzo ne dođe do poboljšanja stanja, odvedite dijete liječniku.

 

Nekoliko savjeta za prevenciju toplotnog udara:

 

Ne ostavljajte dijete, bez obzira na starost, bez nadzora u automobilu čak ni uz djelomično otvorene prozore.
Ne dopustite igranje u automobilu bez nadzora odrasle osobe. Naučite dijete da automobil nije mjesto za igru.
Kada niste u automobilu neka bude zaključan , bez obzira gdje se automobil nalazi (npr. u vašoj garaži ili dvorištu).
Ključeve i daljinske upravljače za automobil držite izvan dosega djece.
Ako vozite dijete,osobito ako to inače nije dio vaše dnevne rutine, stavite nešto što vam treba kada izlazite iz automobila na stražnje sjedalo (torbu, mobitel, aktovku..).
Vozite u automobilu veću plišanu igračku. Neka igračka bude u autosjedalici kada nema djeteta, a na prednjem sjedalu automobila kada vozite dijete u autosjedalici. Igračka će poslužiti kao vizualni podsjetnik.
Neka vam prijeđe u naviku pogledati stražnju stranu automobila prije zaključavanja i udaljavanja od automobila.
Ako dijete vozi netko drugi kome to nije dnevna rutina, provjerite telefonskim pozivom da je dijete stiglo na odredište (vrtić, škola…).
Ako ne možete pronaći dijete koje se igralo u dvorištu odmah provjerite automobil i prtljažnik.
Ako primijetite dijete samo u automobilu, reagirajte. Ako vam se čini da je djetetu povišena temperatura ili da djetetu nije dobro, maknite dijete iz automobila što je prije moguće te pozovite liječničku pomoć.

 

Najvažnije, nikada ne ostavljajte dijete samo u automobilu, bez obzira na to koliko kratko se planirate zadržati van automobila.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO