Krstić: Bolji život od 2015. godine

0990007.73

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da će se u Srbiji živeti bolje već 2015. godine, kada će se pokazati rezultat ekonomskih mere koje je preduzela Vlada, prenosi “Tanjug”.

– Privatni sektor Srbije će boljitak osetiti već u drugoj polovini 2014. godine, a primena novog Zakona o radu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, što bi trebalo da bude do kraja godine, podstaćiće priliv stranih investicija i zapošljavanje -, rekao je Krstić gostujući u RTS – u.

Krstić je kazao da Srbija “trenutno ima najlošiji Zakon o radu”, koji mora da bude fleksibilniji, ako želimo da povećamo prisustvo stranih kompanija u Srbiji.

On je naglasio da je izveštaj Evropske komisije veoma pozitivan po Srbiju i da se i na osnovu toga vidi je Srbija “okrenula novi list”.

Krstić je dodao da je neophodno što pre i reorganizovati javni sektor koji je loše organizovan i neefikasan.

Nema šumova između mene i Radulovića
Krstić kaže da je Vlada Srbije jedinstvena u ekonomskim merama i da između njega i ministra privrede nema “šumova” već da imaju dobru saradnju.

– Vlada je jedinstvena- nema šumova, imamo jedinstvenu viziju za period od tri do pet godina i čitava vlada stoji iza toga -, istakao je Krstić gostujući na RTS – u, dodajući da su zatekli težu sitaciju nego što su očekivali.

Ministar finansija je ukazao da će glavni oslonac biti na privatnom sektoru, a pojedinci biti odgovorni za ono što rade, ne oslanjajući se na državu.

Krstić je posle nedavne posete Vašingtonu, gde se sastao sa najvažnijim zvaničnicima MMF – a, Svetske banke, Stejt dipartmenta i Rusije, kazao da je Srbija ostavila jako dobar utisak.

– Pokušali smo da predstavimo novu sliku i viziju Srbije, u narednih tri do pet godina i reakcije su bile odlične, utisak je bio – konačno su svi to svesrdno podržali -, naglasio je Krstić.

Nema novih uslova za kredit Svetske banke
On je dodao da je i današnji pozitivan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU “još jedan dokaz da je Srbija okrenula novi list”.

Na pitanje da li Svetska banka postavlja nove uslove za odobravanje kredita za pomoć srpskom budžetu, ministar je istakao da nema novih uslova, osim već poznatih – da Srbija usvoji budžet za 2014. do 15. decembra ove godine i da napravi napredak u restrukturianju 179 preduzeća, koja su još u procesu privatizacije.

Krstić je rekao da su Radulović i on sagledali situaciju i da neće Srbija nužno povlačiti ta sredstva do kraja godine ukoliko ne bude dobrog plana za ta preduzeća.

– Uzećemo (sredstva) verovatno u prvom kvartalu, jer želimo da imamo dobar plan i na dobar način da potrošimo novac -, kazao je on.

Krstić je rekao da je cilj da se u tim preduzećima što bolje sačuva privredna aktivnost.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO