Kradljivci ordenja Jovanke Broz ostavili tragove!

Policija i dalje traga za pet ordena Jovanke Broz, od kojih su tri pozajmljena od SUBNOR-a za sahranu, a dosadašnja saznanja mogla bi vrlo brzo da dovedu do kradljivaca.

broz jovanka sahrana

Odmah pošto je prijavljena krađa, policija je detaljno obavila uviđaj i fiksirani su svi tragovi pronađeni na Titovom radnom stolu, u njegovom bivšem kabinetu, gde je ordenje stavljeno u fioku pred početak mimohoda građana, posle sahrane 26. oktobra.

Veštačenje pronađenih materijalnih tragova je u toku i rezultati se očekuju već u petak, a u međuvremenu detaljno se pregleda i snimak sa sigurnosnih kamera.

Ordenje je sa plišanog jastučeta, na kom je bilo izloženo kraj odra, prebačeno u kutiju obloženu plišom i tako je, sve zajedno, i ukradeno. U toku su razgovori MUP sa zaposlenima iz Muzeja istorije Jugoslavije, ali i sa članovima porodice i prijateljima.

Policiji je prijavljen nestanak Ordena bratstva i jedinstva, dva Ordena za hrabrost, jedne Partizanske spomenice 1941. i Medalje borca, koju je Brozovoj udovici dodelio SUBNOR. Nestanak je otkriven pre dva dana, kada je rodbina došla po odlikovanja, nakon zahteva SUBNOR-a da im bude vraćeno pozajmljeno.

“U petak ću tražiti izveštaj od MUP-a i Muzeja istorije Jugoslavije šta je dosad učinjeno da se pronađe nestalo ordenje. Borci od kojih smo pozajmili dva ordena za hrabrost i Partizansku spomenicu 1941. imaju razumevanja za ovu neprijatnu situaciju, pre svega zbog poštovanja prema Jovanki Broz. Još se nadamo da će ordenje, ipak, biti pronađeno. U suprotnom ćemo vlasnike obešteti: ili tako što će se uraditi replike tih odličja, ili tako što bismo, možda, ta znamenja mogli da nađemo u Fondu ordenja pri kabinetu predsednika Srbije, ili u Vojnom muzeju”, kaže Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO