Ključna nedelja u EU za Srbiju

5128342652aeaed9d027c010269308_640x427

U Briselu počinje dvodnevni sastanak šefova diplomatija članica Evropske unije na kome će sutra biti preciziran datum početka pregovora sa Srbijom.
Ministri će prvog dana zasedanja u okviru Saveta za spoljne poslove saslušati kratak izveštaj visoke prestavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o radu Euleksa, a zatim će se posvetiti kriznim žarištima na Bliskom Istoku i Africi i razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Ešton će u utorak, na početku sastanka Saveta za opšte poslove, podneti ministrima detaljan izveštaj o napretku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i predložiti im usvajanje pregovaračkog okvira.
Iako u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u petak nije postignut dogovor o primeni Briselskog sporazuma u vezi sa pravosuđem, u Beogradu očekuju da će Ešton podneti u osnovi pozitivan izveštaj.

Premijer Srbije Ivica Dačić očekuje pozitivnu odluku iz Brisela o otpočinjanju pregovora Srbije i EU.

“Očekujem pozitivnu odluku i bio bih veoma razočaran ukoliko bi ta odluka bila drugačija”, rekao je Dačić.

Sličnu izjavu dao je i Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije.

“S obzirom na implementaciju Briselskog sporazuma, možemo ocekivati da prva međuvladina konferencija bude 20. decembra, što je ipak manje realno, ali svakako 21. januara”, rekao je Ružić.

Savet EU odlučio je u junu da međuvladinu konferenciju treba početi najkasnije u januaru sledeće godine.

Šef tima Srbije za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Miščević očekuje da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnese Savetu ministara EU izveštaj pun pozitivnih ocena i dodaje da je Srbija spremna za početak pregovora u decembru.

“Ja sam lično bila spremna da se prva međuvladina konferencija održi već 20. decembra, ali se neću ljutiti i ako ona bude održana 21. januara”, rekla je Miščević.

Odluku Ministarskog saveta koja će biti zvanično saopštena u utorak treba da potvrde i šefovi država i vlada zemalja članica, koji će se na završnom samitu u Briselu okupiti 19 i 20. decembra.

sanzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO