Kavazović bira nove muftije

SARAJEVO – Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH na sjednici zakazanoj za sedam dana, 26. aprila, izabrat će nove muftije, a kako saznaje „Dnevni avaz”, većini sadašnjih čelnika muftijstava u BiH mandat neće biti produžen.

Vode razgovore

Prema riječima „Avazovog” sagovornika iz IZBiH, muftije banjalučki i mostarski Edhem ef. Čamdžić i Seid ef. Smajkić bit će penzionisani.

– Oni ispunjavaju uvjete za penzionisanje. Mislim da će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ustrajati u tome da svi oni koji ispunjavaju uvjete budu i penzionisani. Muftija travnički Nusret ef. Abdibegović dolazi u Sarajevo, imat će značajnu funkciju u Rijasetu. Što se tiče ostalih muftija, to su još otvorena pitanja, vode se intenzivni razgovori. U ovom trenutku može se reći da će ih vrlo mali broj ostati na poziciji – rekao je naš izvor.

Bilo je govora i o tome da muftija zenički Ejub ef. Dautović, također, prelazi na neku od pozicija u Rijasetu, ali to još nije sigurno.

Produžili za godinu

– Od ostalih muftija, bihaćkog Hasan ef. Makića, goraždanskog Hamed ef. Efendića, sarajevskog Husejin ef. Smajića i vojnog Ismail ef. Smajlovića, jedino može biti siguran tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Njemu je tek počeo mandat, a izabran je nakon što je reisu-l-ulema Kavazović sa te pozicije došao na čelo IZ. Skoro svim muftijama mandati su istekli prošle godine, ali je Sabor IZ donio odluku ih produži na još po godinu, dok se ne završi priča o izmjenama Ustava IZ, što je na redu – potvrdio je naš sagovornik.

S kandidatima za nove muftije u BiH još nisu obavljeni razgovori. A muftije izvan zemlje još su u mandatu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO