Kako da od običnog napravite električni bicikl?

Ljudi se često razmeću izjavama o proizvodima koji bi “mogli da promijene svijet”, ali u slučaju izuma grupe mladih njujorških entuzijasta, možda se i ne radi o pretjerivanju.

bicikl1

Naime, riječ je o “Smart Wheelu”, motorizovanom točku koji možete ugraditi na bilo koji bicikl koji nakon toga postaje električni bicikl.

Saobraćajne gužve su veliki problem svih većih gradova u svijetu, a električni bicikli nisu uvijek prilagođeni prosječnom džepu. Niko Klansek iz “FlyKlyja”, odlučio je da to promijeni i pronašao jeftiniji način kako običan bicikl pretvorio u električni.

Njihovo rješenje je “Smart Wheel”, točak s ugrađenim motorom uz pomoć koga možete da postignete brzine i do 30 kilometara na sat, a jedno punjenje je dovoljno za pedesetak kilometara vožnje. Zanimljivo je da se točak sam puni kada se spuštate nizbrdo.

885423184528116def2e9c459661183_640x427

Proizvođači se nadaju da će “Smart Wheel” podstaći ljude da koriste bicikl i u situacijama kada to inače ne bi činili, a svoj proizvod nazivaju i “pametnim” zbog sistema koji vozačima omogućava da svim funkcijama upravljaju svojim pametnim telefonima.

Uz pomoć aplikacije, biciklista unaprijed može da odredi maksimalnu brzinu kojom želi da putuje, a aplikacija ujedno služi i kao GPS, brzinomer i sistem zaštite koji vlasnika obavještava u slučaju krađe.

Proizvod se prvi put pojavio na Kickstarteru u oktobru i do danas je skupljeno preko 275.000 dolara kako bi se započelo sa masovnom proizvodnjom. Kompanije još uvijek nije odredila konačnu cijenu, ali dodaju i da će biti znatno niža od cijene prosječnog električnog bicikla.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO