Intervju – Rasim Ljajić: Rekonstrukcija vlade realnija od izbora !

Rasim-Ljajic

Intervju Rasima Ljajića, potpredsednika Vlade i lidera Socijaldemokratske partije Srbije, za Danas.

Rekonstrukcija Vlade Srbije u ovom trenutku je mnogo realnija opcija od raspisivanja prevremenih izbora. Najbolje bi bilo da se kadrovske promene u Nemanjinoj 11 obave što je pre moguće, ali to sve zavisi od SNS kao vodeće stranke u koaliciji i SPS kao druge stranke po snazi.

Najgore bi bilo da u kratkom periodu imamo i rekonstrukciju i izbore, jer bismo tako izgubili stvarno mnogo vremena – kaže za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i lider SDP Srbije.

Koji bi ministri, po vašem mišljenju, mogli biti smenjeni?

– Veoma je loše licitirati imenima i zato mislim da treba da se rekonstrukcija obavi što je pre moguće i da se ide pred Narodnu skupštinu s izmenama. Ako se ta priča oduži može negativno uticati na rad institucija i samih ministarstava.

Da li je bilo konsultacija u Vladi tim povodom?

– Još nije bilo razgovora o tome.

Očekujete li da se to može odraziti i na vaše mesto?

– Ne razmišljam u tom pravcu, gledam da uradimo što veći deo plana za ovu godinu. Puno je poslova koje pripremamo i želim da do godišnjice rada Vlade izađemo s konkretnim rezultatima. Nemam apsolutno ništa protiv da se analizira rad svakoga.

Šta mislite hoće li se promene odnositi samo na kadrove SNS ili i drugih koalicionih partnera?

– Logično bi bilo da važi za sve stranke vladajuće koalicije, da svaka od stranaka analizira rad svojih ministara i da premijer kao prva ličnost Vlade na kraju predoči te izmene.

Kako je moguće da je tokom rada ove vlade svega 12 od 162 državnih službenika primljeno na konkursu?

– Ja sam raspisao konkurse za sve u Ministarstvu. Još početkom februara raspisao sam za pomoćnike i sekretara, sad za direktore Uprave za digitalnu agendu i JP Emisiona tehnika i veze. Ovde neće biti niko na položaju, a da nije primljen na osnovu konkursa i time sam zadovoljan. Obećali smo da ćemo ljude birati na konkursima i ako želimo profesionalnu državnu upravu, mora se znati da su ministri i državni sekretari političke funkcije, a svi ostali treba da budu primani na konkursima. Mislim da je ovo sad bio prelazni period i da su morala da se popunjavaju određena mesta, ali ne mislim da će to biti trajno rešenje.

Očekujete li da u junu dobijemo datum pregovora sa EU?

– Bilo bi veoma važno da dobijemo datum i to bi bio najveći korak u pravcu evropskih integracija, što nema samo simboličnu važnost. To bi bio dokaz ubrzanog puta ka unutrašnjim reformama i modernizaciji zemlje. To bi značilo da svaka promena vlade ubuduće ne bi mogla da utiče na ovaj nepovratni proces. Vlada čini sve što može kroz, pre svega, pregovore s Prištinom da dođemo do datuma. Nije lako jer se uglavnom pritisci više vrše na Beograd, dok je Priština u prilično lagodnoj poziciji. Mi očekujemo izbalansirani pristup i spremni smo da učinimo i teške ustupke, ne zbog datuma, već zbog održivog i trajnog rešenja na Kosovu.

Premijer Dačić je rekao da se u Srbiji godinama laže da je Kosovo naše. Da li se to može smatrati korakom ka priznavanju nezavisnosti Kosova?

– Nije reč o priznavanju Kosova, niti EU to traži niti neko to očekuje da Srbija uradi. Naše pozicije nisu idealne u tim pregovorima i mislim da se taj premijerov tekst u nedeljniku NIN odnosio upravo na to da nemamo faktičku vlast i kontrolu na Kosovu. Poslednji srpski političar koji je imao šanse da na povoljan način reši kosovsko pitanje bio je Slobodan Milošević. Sve posle toga bio je pokušaj vađenja kestenja iz vatre.

Da li je premijer izgubio kredibilitet nakon „afere Šarić“?

– Vlada i dalje funkcioniše isto i to se apsolutno ne oseća. Mislim da je premijer sve objasnio o tom slučaju i ja nemam šta da dodam.

Koliko je moguće da se tokom rekonstrukcije Vlade dovode u pitanje ostanak Dačića na mestu premijera?

– Ne verujem u tu mogućnost, niti da bi SNS učestvovala u toj vrsti rekonstrukcije bez nekih novih izbora. Ne vidim da bi imali interes da dođe do značajnije prekompozicije sadašnje strukture i da će te eventualne promene biti unutar stranaka koje čine koaliciju, a ne preraspodela snaga unutar koalicije.

Bili ste jedini predstavnik aktuelne Vlade u Šetnji za Zorana. Zašto se još neko od ministara nije priključio?

– Vlada Srbije je postavila vence na mesto gde je Zoran Đinđić ubijen i to je sasvim u redu. Ja sam u šetnju pozvan kao predstavnik nekadašnjeg DOS, čiji je Đinđić bio lider. Najmanje što sam mogao da učinim je da se odazovem tom pozivu.

Da li je tačno da ste napustili sednicu Vlade kada se glasalo za smenjivanje ambasadora u Turskoj Dušana Spasojevića?

– Nije reč o napuštanju, niti o nekom sukobu. Obavestio sam ministra Ivana Mrkića da ne mogu da glasam za razrešenje Dušana Spasojevića jer ga poznajem godinama i mislim da je dobro radio svoj posao. Tu je bilo još nekoliko ministara koji su mi rekli da bi bolje bilo da izađem iz sale nego da glasam protiv ili budem uzdržan, jer smo sve odluke donosili jednoglasno.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO