“INSAJDER” SVJEDOČIO PROTIV ZLOČINCA RATKA MLADIĆA – Bagerom sam iskopao četiri grobnice za ubijene Bošnjake

Bagerom sam iskopao četiri grobnice za ubijene Bošnjake
Protiv bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića u Haagu, svjedočio je “insajder”, očevidac ubijanja Bošnjaka iz Srebrenice i pokopavanja stotina njihovih tijela u okolini Bratunca u julu 1995. godine, javlja BIRN.

Zaštićeni svjedok RM-306 opisao je kako je 13. jula 1995. ispred Zemljoradničke zadruge u selu Kravica vidio ubistvo petorice bošnjačkih zarobljenika, dok su u blizini ležala mnoga beživotna tijela.

– Pored tih pet koje sam ja vidio – čovjek u zelenoj maskirnoj uniformi ubio je tih pet koji su ležali na travi – bila je još jedna gomila ubijenih ljudi. Bilo je tu, po mojoj procjeni, oko 40-50 ljudi – izjavio je svjedok.

Po optužnici koja Mladića (70) tereti za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, u skladištu u Kravici srpske snage ubile su oko 1.000 bošnjačkih muškaraca, u prvom u nizu sistematskih masovnih ubistava zarobljenika.

RM-306 je precizirao da su iz Kravice “sva tijela prevezena u Glogovu i sahranjena u iskopanu raku”. Da iskopa četiri velike grobnice, kako je naveo, svjedoku – iz čijeg iskaza proizlazi da je bio pripadnik Civilne zaštite – naredio je pukovnik Ljubiša Beara, tadašnji načelnik za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a.

Kako je izjavio, pukovnik Beara najavio mu je da će “biti mnogo mrtvih tijela”, ali ne i odakle će biti donesena.

U Glogovu je, nakon što je RM-306 postupio po Bearinom naređenju, kamionima doneseno i u iskopane grobnice, u svjedokovom prisustvu, pokopano između “400 i 500 tijela”. Kako je izjavio, vjeruje da je “mnogo više” tijela zakopano u četiri rake kada on nije bio u Glogovi. Tribunal u Haagu je pukovnika Bearu 2010. označio kao jednog od glavnih organizatora genocida u Srebrenici i nepravosnažno ga osudio na doživotni zatvor.

Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je pokopavanje tijela u Glogovi legalna “asanacija terena”, za koji je zakonom bila zadužena Civilna zaštita. Svjedok je potvrdno odgovorio.

Svjedok je, odgovarajući na pitanja branioca, potvrdio i da je, poslije rata u BiH, sa glavnim istražiteljem Haškog tužilaštva Jean-Rene Ruezom bio kod grobnica u Glogovi, koje su bile prazne. Ruez mu je tada, kako je kazao svjedok, rekao da je tijela “pokrao (oficir VRS-a) Momir Nikolić i sakrio ih na drugom mjestu”.

Tadašnji major Nikolić, bezbjednosni oficir Bratunačke brigade VRS-a, priznao je 2003. pred sudom u Haagu krivicu za zločine počinjene u Srebrenici i osuđen je na 20 godina zatvora.

Nikolić je potom svjedočio protiv više optuženih za srebrenički genocid, a, kako se očekuje, biće svjedok i protiv Mladića.

Nikolić je u priznanju i svjedočenjima izjavio da je učestvovao u premještanju tijela srebreničkih Bošnjaka iz primarnih u sekundarne grobnice, kojem je VRS s jeseni 1995. pribjegla da bi prikrila tragove masovnih ubistava.

Optužnica Mladića tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za 24. maj, javlja BIRN.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO