Inauguracija Erdogana danas – prijenos uživo putem Sandžakhabera

Ankara  – Ceremonija polaganja predsjedničke zakletve biće održana danas, u 14,00 sati, u zgradi Velike narodne skupštine Turske (VNST), dok će ceremonija primopredaje predsjedničke dužnosti biti nešto drukčija od ranijih a uživo prijenos sa titlovima možete pratiti putem Sandžakhabera.

Prvi predsjednik Turske izabran direktnim, neposrednim glasanjem njenih građana – Recep Tayyip Erdogan, biće najprije dočekan u turskom parlamentu, sa vojnim počastima.

Predsjedavajući VNST, Džemil Čiček, potom će otvoriti zasjedanje i pozvati Erdogana da izađe pred Parlament.

Erdogan će u Generalnu skupštinu ući u pratnji zamjenice predsjedavajućeg – Ajše Bahčekapili.

Nakon što mu bude uručen certifikat o izbornoj pobjedi, Erdogan će izaći pred parlamentarne zastupnike i položiti svečanu zakletvu.

Ceremoniji će prisustvovati delegacije iz 80 država, među njima šefovi 19 država, predsjednici parlamenata iz četiri države, premijeri iz 14 država i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Erdogan će napustiti dvoranu sa poslanicom Bahčekapili nakon izvođenja državne himne.

Erdogan će iz zgrade parlamenta bit ispraćen vojnom ceremonijom. Službenim automobilom sa predsjedničkim grbom će biti prevezen do Anitkabira, vječnog počivališta osnivača moderne Turske – Mustafe Kemala Ataturka, a potom će se zaputiti ka predsjedničkom dvoru Čankaya.

U Čankayi će se održati primopredaja predsjedničke dužnosti po najvišem državnom protokolu.

Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine će biti svečano dočekani u predsjedničkom dvoru, praćeni počasnom gardom i konjicom. Potom će ih dočekati Abdullah Gul i njegova supruga Hayrunnisa.

Gul i Erdogan će održati sastanak u radnoj sobi predsjedničkog dvora, a zatim će se pridružiti gostima u prijemnoj sali.

Nakon izvođenja državne himne, biće pročitane biografije Gula i Erdogana, a zatim će i svaki od njih održati kraći govor. Uslijediće ispraćaj Abdullaha i Hayrunnise Gul, uz vojne počasti, a 12. predsjednik Turske i prva dama će se potom vratiti u prijemnu salu, gdje će uslijediti čestitke.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO