Ima li u prijepoljskom vrtiću djece zaražene tuberkolozom?

Novi Pazar – Prijepolje – U predškolskoj ustanovi Miša Cvijović u Prijepolju održan je roditeljski sastanak kako bi roditelji bili upoznati sa činjenicom da je jedna zaposlena osoba u ovoj ustanovi bila u kontaktu sa osobom obolelom od tuberkoloze.

prijepolje gimnazija
Roditeljskom sastanku su prisustvovale i doktorke prijepoljskog Dom zdravlja koje su predočile o kakvoj bolesti se radi.
Jasminka Hamzić načelnica pneumatološke službe prijepoljskog Doma zdravlja kazala je da je to vrsta tuberkoloze koja nije direktno pozitivna i osoba nije bila jako zarazna a verovatnoća da je neko u njenoj okolini zaražen nije velika.
“I pored toga mi moramo da sprovedemo preventivne mere, kako bi bili sigurni da je sve u redu”.
Načelnica je kazala da će preventivne mere biti BTB testiranje kod dece, klinički pregled koji se očitava nakon 72.sata. To će ona kaže biti dovoljno i da je to prvo što je potrebno uraditi.
“Testu će biti podvrgnuta deca koja su bila u direktnom kontaktu sa osobom koja se leči. Takođe deca koja su u prethodnih mesec dana provela veći broj sati sa osobom koja je zaražena TBC-om”.
U narednim danima iz vrtića će prijepoljskom Domu zdravlja biti upućen spisak dece koja bi trebalo da se testiraju na TBC. Dok će zaposleni iz ovog vrtića raditi rendgenski snimak pluća.

izvor.TvF. Sandžakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO