Hrvatima ustupci za cigarete, Srbiji gubitak 8 milijardi dinara

Vlada Srbije bila je primorana da se do utorka izjasni pristaje li na uvođenje kvote za povlašćen uvoz cigareta iz EU ili ne. U Briselu su, potvrđeno je “Blicu”, ovo izjašnjavanje doživeli kao konačan stav Beograda dok u Vladi Srbije još uvek veruju u pregovore.

390060_11_ff

Inače, da Srbija nije u roku uputila navedenu instrukciju, u izveštaju o napretku naše zemlje u procesu pridruživanja stajao bi i poziv da se “hitno revidira stav i dopusti nastavak tradicionalne trgovine s Hrvatskom”. Ovo će naš budžet, međutim, koštati gubitka prihoda od carina od 7,9 milijardi dinara.

Izvori „Blica“ iz Komisije potvrdili su da je u utorak uveče, čim je iz Beograda stigla potvrda o uvođenju kvote za uvoz cigareta iz EU, taj deo izveštaja promenjen. U konačnoj verziji tako piše da je očuvana tradicionalna trgovina Hrvatske i Srbije i odluka Srbije da za hrvatske cigarete zadrži istu poresku stopu koja je važila dok je Hrvatska bila potpisnica sporazuma CEFTA.

Brisel je juče, u zvaničnom saopštenju, naveo i da pozdravlja konstruktivni stav Beograda po pitanju rešavanja pitanja trgovine sa Hrvatskom, ali i da će Srbija biti u mogućnosti da u Hrvatsku nadalje izvozi cigarete po principu djuti frija, odnosno bez ikakvih prepreka.

Juče se ovim povodom oglasila i multinacionalna kompanija „Britiš Ameriken tobako“, koja je vlasnik Fabrike duvana Vranje.

– Svesni smo političkih pritisaka kojima je Vlada Srbije bila izložena da prihvati kvotu na cigarete poreklom iz EU. Kao ozbiljna kompanija, BAT neće donositi nikakvu odluku u afektu, već će prvo detaljno analizirati novonastalu situaciju – kažu u ovoj kompaniji. Oni, međutim, ukazuju da će u novonastaloj situaciji biti veoma važno na koji način će se navedena kvota od 1.625 tona deliti. Vrlo važno je, dodaju, da to bude potpuno transparentno. – U suprotnom, otvara se ogromno područje za manipulacije, upozoravaju iz BAT-a.

izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO