Hasanović: Ugljanin lečio politički kompleks

”Osećam ljudsku, moralnu i političku obavezu da iskažem par reči posle onog očajničkog obraćanja Sulejmana Ugljanina u Narodnoj skupštini, na kojoj je on na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme lečio politički kompleks”, izjavio je na press konferenciji predsednik SDP Nihad Hasanović.

 

Ocenivši program vlade sveobuhvatnim, opširnim i preciznim, sa konkretnim rokovima, predsednik SDP, Nihad Hasanović istakao je na press konferenciji da će ta stranka odlučno učestvovati u novoj vladi i u sveobuhvatnim reformama države i društva.

”To su ciljevi za koje se Sandžačka demokratska partija zalaže od svog osnivanja i smatramo da je ovo izuzetno važan momenat za sve ljude u Sandžaku, jer nikada nije bilo više potencijala da se donese kvalitetna promena u životu ljudi. Naprosto, ovo je za nas šansa koju ne smemo prokockati. Pred nama je težak i ozbiljan posao koji ne dozvoljava gubljenje vremena u politikanstvu i demagogiji”, kazao je Hasanović.

Izrazivši žaljenje što nisu svi ozbiljno shvatili program vlade, Hasanović se osvrnuo na obraćanja Sulejmana Ugljanina u parlamentu Srbije.

”Sulejman Ugljanin je – kazao je Hasanović – nakom dva mandata bez izgovorene reči, šest godina nije umeo, nije hteo ili nije smeo da progovori ni sekundu, sada ponovo pronašao svoj jezik i razvezao ga, taman toliko da nas podseti koliko se nebuloza mota po njegovoj glavi. Kako je potrošio svoje vreme u Skupštini – jadikovao se što više nema ministarstva za fikuse i optuživao Rasima Ljajića da mu je razbio saksiju.”

Prema rečima Hasanovića, iza Ugljaninove navodne brige za sudbinu Bošnjaka posle njegovag odlaska sa vlasti, krije se strah od istražnih radnji.

”Naravno da nije tačno da se Ugljanin zabrinuo za status Bošnjaka, sada kada on više nije ministar. Iza te priče se u stvari krije strah od istražnih radnji koje se preduzimaju protiv njega i njegovih saradnika, a koje su oni na svaki način pokušavali da zaustave. Pričom o sudovima u stvari on želi sebe da proglasi za žrtvu političkog progona, spominjući nekakav status Nušićevog Sumnjivog lica.”

Hasanović je takođe kazao da SDP nije kriva što Ugljanin nije u vladi.

”Mi u Sandžačkoj demokratskoj partiji odgovorno tvrdimo da nismo mi prepreka Ugljaninovog ulaska u Vladu, već je on sam tome doprineo svojim neprimerenim potezima i izjavama koje je izrekao u kampanji. Toga su svesni i njegovi saradnici i funkcioneri SDA. Ne znam na koji način će im on objasniti ovakve kardinalne greške. Greške od kojih najveću štetu imaju Bošnjaci.”, istakao je.

Ugljaninovu neopredeljenost Hasanović je na ovoj konferenciji okarakterisao posebnom kategorijom rekavši da je Ugljanin sa svojom politikom izgubljen u prostoru i vremenu.

”Sam Ugljanin kaže – ističe Hasanović – da on sebe ne doživljava ni kao vlast ni kao opoziciju, tj. on je posebna kategorija, sa svojom politikom je izgubljen i u vremenu i u prostoru. Zato je u Narodnoj skupštini i zauzeo mesto koje mu odgovara, odmah pored vrata. Nakon što je proveo dan zabavljajući slušaoce svojim govorima, u kojima nema ni gramatike ni smisla, Ugljanin se uzdržao od glasanja. To je njegova prava slika – na jeziku razuzdan, a na delima impotentan. Takav čovek sigurno neće zaustaviti reforme u Sandžaku, niti za to ima snage.”

”Bošnjake je premijer Aleksandar Vučić pozvao na strpljenje i obećao veću pažnju i bolji odnos Države prema nama”, kazao je Hasanović. ”Mi ćemo”, istakao je, ”znati da cenimo sve izrečeno i odrađeno sa njegove strane.”

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO