Harisu Silajdžiću nagrada za životno djelo

image

SARAJEVO – Međunarodna investicijska konvencija Sarajevo Business Forum (SBF) okupila je poznata imena iz svijeta politike i ekonomije za koje je sinoć upriličen svečani prijem. SBF je zvanično biti otvoren danas. Sinošnjem svečanom prijemu u hotelu …

… Bristol prisustvovali su počasni gosti Sarajevo Business Foruma: zamjenik premijera Republike Turske Ali Babacan, četvrti premijer Malezije Tun dr. Mahathir Mohammad, bivši predsjednik Slovenije dr. Danilo Turk, državni ministar finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata Obaid Humaid Al-Tayer, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, kao i brojne druge zvanice iz političkog života i privrede.

Na večeri dobrodošlice Mahathir Mohammad, u ime Fondacije Perdana Leadership Foundation i ALUMNI Islamskog internacionalnog Univerziteta u Maleziji, dodijelio je nagrade uspješnim privrednicima i zaslužnim osobama iz javnog života Bosne i Hercegovine. Nagrade su primili Faris Gavrankapetanović, Amer Bukvić, Hamed Ramić, Redžo Bekto, Nijaz Hastor, Enes Čengić, Mirsad Ćatić i Zoran Puljić. Nagrada za životno djelo dodijeljena je bivšem ministru vanjskih poslova BiH Harisu Silajdžiću.

U svom govoru na prijemu, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je prisutnima da je Bosna i Hercegovina bogata zemlja, koja posjeduje mnogo različitih resursa.

“Ali naši građani nisu bogati i postoje problemi koje treba riješiti. Zato ćemo se sutra fokusirati na formulu da pomognemo narodu. Pitat ćemo za formulu ljude koji su uspjeli riješiti ekonomske probleme u svojim zemljama. Hvala prijateljima koji su došli da pomognu BiH svojim primjerima”, poručio je Izetbegović. On je uputio i čestitku Harisu Silajdžiću koji je nagrađen za životno djelo.

Zadovoljstvo što se ponovo nalazi u Sarajevu izrazio je Mahathir Mohamed, podsjetivši da je ovaj grad posjećivao prije njegove nezavisnosti i tokom rata u BiH.

“Drago mi je da vidim ovako velik broj prisutnih. Nadam se da ćemo doprinijeti da narod Bosne i Hercegovine postane bogatiji. Nadam se da će sutrašnja diskusija biti dobra i da ću svojim iskustvima doprinijeti svim učesnicima ovog foruma”, istakao je Mohamed.

Haris Silajdžić podsjetio je da je Mohamed uz narod BiH bio u najtežim vremenima, te istakao da je on postao model i izvan granica Malezije.

“Ovaj čovjek je bio kritičan o sebi, svom narodu, politici Malezije i cijelog svijeta. Mahathir Mohamed je čovjek mira i to je pokazao mnogo puta. Ono što nam on poručuje je da moramo poštovati jedni druge. Mnogo puta je rekao i pokazao da smo svi jednaki, te da najmanje što ljudi mogu uraditi je da poštuju jedni druge, a to će izliječiti mnoge bolesti”, rekao je Silajdžić.

Četvrti Sarajevo Business Forum bit će održan u Sarajevu u naredna dva dana pod nazivom “Modeli rasta za jugoistočnu Evropu”. Matathir Mohamed predstavit će modele rasta i razvoja Malezije, te će učestvovati u diskusijama na temu razvojnog potencijala u BiH i regiji. Ali Babacan, zamjenik premijera Turske zadužen za ekonomiju, predstavit će domaćoj publici i investitorima viziju uspjeha i brzog rasta Turske, dok će bivši predjednik Slovenije Danilo Turk podijeliti iskustva o članstvu svoje zemlje u Evropskoj uniji, kao i o pristupu evropskim fondovima.

(Vijesti.ba/AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO